Министър Лиляна Павлова: Получихме висока оценка за подготовката ни за българското председателство на съвета на ЕС

Очаква се в най-скоро време Министерството на българското председателство на съвета на ЕС да получи от Естония всеки един файл и законодателна инициатива, по която са работили по време на тяхното председателство. Това съобщи във Велико Търново министър Лиляна Павлова.

Тя подчерта, че е било важно да се изчака естонците да свършат своята работа до декември, за да може Министерски съвет да приеме окончателния вариант на българските приоритети.

„Мога да потвърдя, че приоритетите ни бяха очертани и ясно представени на Европейската комисия и Европейския парламент. Получихме много висока оценка за това, че България има изключителното ниво на подготовка и ясни приоритети”, изтъкна Павлова.

Тя обясни, че българските приоритети са общо четири, като министерството е взело в предвид всичко това, което е еволюирало от месец юли до сега.

Първият приоритет е дебатът за бъдещето на Европа и младите хора.

„Именно темата за младите хора се очертава като един ключов приоритет. Тук влиза и дебатът за бъдещето на кохезионната политика и предстоящият бюджет. Новото и различното е, че в България ще се проведе дебата за следващата многогодишна финансова рамка и именно нашето председателство ще зададе тона на обсъжданията”, коментира Лиляна Павлова.

Вторият приоритет е сигурност и стабилност, тъй като темата е свързана с миграцията, сигурността и Единния отбранителен съюз. Павлова отбеляза, че по време на българското председателство се очертава да се говори и да се вземат решения по тези важни въпроси, както и да бъдат приети съответните промени в законодателството”, обясни министър Павлова.

Тя информира, че третият приоритет е специфичен български принос за председателството, за България това са Западните Балкани.

"Заявката, която сме дали е българското председателство да е балканско. Първият успех по тази тема вече е постигнат, тъй като в общоевропейския дневен ред тази тема не фигурираше. Когато я споменахме през май-юни тази година, първата реакция беше, че това е нещо тежко, специфично, различно. Вече е потвърдено и темата е включена в лидерската програма за 2018 година. Така че първият успех е факт – ние говорим за европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани”, уточни Павлова.

Разделението на България и Европа трябва да приключи. Това категорично заяви по време на публичното представяне на приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година Лиляна Павлова пред препълнената зала на Музей "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново.

„Сега, когато България ще бъде под светлината на прожекторите повече от всякоха, през цялата 2018 година и по-специално през първите шест месеца, си заслужава всички ние, както преди 138 години да мислим за България като държава, която може да даде още нещо на Европа, част от която сме, не само като най-старата държава, но и като традиции, култура и хъс, ценности. Сега е моментът да ги покажем, за да познават по-добре България, за да чуят за България, за да се обединим всички ние, без да се делим на политическа, етническа или друга принадлежност, да се обединим като българи и да покажем, че България си заслужава“, каза Лиляна Павлова.

Тя припомни, че не трябва да се делим на българи и европейци, защото българите са европейци.

„Често казваме, че не ни уважават и не ни ценят. Трябва да уважаваме първо самите себе си, за да ни уважават и хората навън. Сега имаме уникалната възможност да покажем защо, с какво сме различни, какво сме дали на Европа и света, защо сме достойни за уважение, за да уважават и ценят нашето мнение“, посочи още министърът на Българското председателство.

Основните ценности, които ще се защитават по време на Европредседателството ще са свързани със сигурността и свободата. Лиляна Павлова подчерта, че то няма да е само българско, а ще е и балканско, защото трябва да се работи за отстраняване на негативизма, с който се говори за балканските страни.

В събитието се включиха областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, кметът инж. Даниел Панов, директорът на Европейския информационен център Теодора Калейнска, председателят на ОбС Венцислав Спирдонов, зам.-кметове, директори на институции, ръководствата на двата университета в града, студенти, преподаватели, курсанти, ученици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини