Министър Маринов: Площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново се изграждат за евентуална мигрантска криза

Площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново се изграждат за евентуална мигрантска криза. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на брифинг, на който беше представен годишен отчет на Главна дирекция „Гранична полиция във връзка с изграждането на кризисни центрове на територията на общините Любимец, Елхово и Малко Търново. „По отношение на справяне с тази криза, България е важна граница на ЕС и ЕК отпусна 160 млн. евро, които са за тази цел. Ние имаме ангажимент да изградим такива кризисни центрове. Уточнявам, че става въпрос за кризисни центрове и готовност за взаимодействие при кризи с миграционен натиск. Това, че ние сме овладели натиска по българо-турска граница и по зелената граница с Гърция, не означава, че в световен мащаб тази заплаха е отпаднала. Знаете колко бежанци и нелегални мигранти има в Турция. Площадките се изграждат със средства на ЕС, с тази помощ. Процедурата е открита“, отбеляза той.

„Дали ще приемаме мигранти от Западна Европа, категорично мога да кажа, че в участието ми в Съвет по вътрешни работи и правосъдие, това е една от основните теми, защото към момента действа регламентът Дъблин, но се работи по общо решение за политиката на убежище на ЕС. В това общо решение се обсъждат 7 акта и нашата позиция, която е твърдо отстоявана и съвпада с държавите в нашата ситуация, като Малта, Гърция, Кипър и Италия, които имат проблем с първа граница, е категорично да се приеме общоевропейско решение - пакет, за да гарантираме на страната ни при евентуална криза отговорностите, които имаме и това, което ще свършим за страните в ЕС ще имаме съответна солидарност от страните, които не са в първа линия“, обясни Маринов.

Предлагам да не се играе със страховете на хората, каза още министърът. Наистина това е проблем, за който ние много малко можем да влияем в световен план. Когато ни дойде на границата ние трябва да сме готови за решаване. Искам да убедя хората, че мислим за тяхната сигурност и не искаме да допуснем кризата през 2014 и 2015 г. Тези площадки се изграждат за евентуална криза“, увери той.

Министър Маринов заяви още, че миграционният натиск към страната е далеч по-нисък в сравнение с нивата от 2014 и 2015 г. „Беше проведен годишен отчет анализ на дейността на Главна дирекция „Гранична полиция“ и регионалните дирекции и бяха отчетени добри резултати по отношение на миграционния натиск. Можем да кажем, че той е далеч по-нисък от нивата през 2014 - 2015 г. С известно увеличение в края на 2018 г. и то основно по отношение на българо-гръцката граница“, коментира министър Маринов.

Той коментира, че изводът, който може да се направи, е, че изграждането на възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница и неговото надграждане със сензорни системи е дало резултат заради значителното намаление на опитите по българо-турската граница. "Не така обаче стои въпросът със ситуацията в Гърция. Там е доста по-сложна, с доста повече мигранти. По нашата граница с Гърция няма как да бъде изградено възпрепятстващо съоръжение и това налага технически средства за наблюдение, за да можем да гарантираме сигурността. Там отчитаме повече опити за нелегално преминаване на българо-гръцката граница. Това е заплахата, която касае сухоземните граница на България“, отбеляза Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България