Министър Маринов: Хакерството започва да се превръща в мода сред младежите

Снимка: Денислав Стойчев

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че хакерсктвото започва да се превръща в мода сред младежите. "Както преди години младежта имаше способност да издига в култ дадени престъпници. Ако в Америка погледнете филмите назад, ще видите, че обществото има такава способност престъпници, които са световно известни, да ги издига в някакъв култ или да се възхваляват и да се правят филми за тях", посочи още министърът.

Продължават опитите за хакерски атаки в държавни институции, те са неуспешни благодарение на бързата ни намеса, каза Маринов. Попитан дали има опити за хакерски пробиви други държавни институции, министърът заяви: "Има такива опити и продължават. Точна бройка не мога да ви кажа. На мен ми докладват по-сериозните. Те са неуспешни благодарение на бързата намеса. Забелязваме една по-висока чувствителност и бдителност на останалите институции след случая с НАП", заяви още Маринов. По думите му те са по-бдително и това е положителното след този случай. "Хората са сензитивни и подават сигнали", уточни още Маринов.

Попитан дали могат хакерите да се вербуват, министърът заяви, че сега е малко по-трудно. "Бих казал, че на определена основа имаме с част от тези хакери взаимодействие". Младен Маринов посочи, че някои от тях имат морални качества, които трудно се променят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България