Министър Младен Маринов: Службите и ЦИК са уточнили мерките за сигурност по време на евровота

Снимка: Денислав Стойчев

На първа среща между ръководствата на МВР и ДАНС, главният прокурор и ЦИК вчера са уточнени мерките за сигурност по време на евровота, създаване на координация и механизъм за отработване на съответните сигнали. Това потвърди пред журналисти в кулоарите на НС вътрешният министър Младен Маринов.

По думите му е обсъдена както физическата охрана и опазването на обществения ред в секциите, така и киберсигурността на информацията, която се обменя в хода на произвеждане на изборите. Там ангажиментът е на ГДБОП и звеното за киберсигурност, уточни министърът. На срещата стана въпрос и за машините за гласуване как ще бъдат транспортирани и охранявани, добави той. Мисля, че сме създали добър механизъм за проверка на всеки сигнал, заключи министърът.

Маринов засега не пожела да разкрие колко са жертвите на престъпната група за трафик на жени в страни от Западна Европа и принуждаването им да сключват фиктивни бракове. Към момента има повдигнати обвинения на четири лица - трима български граждани и един индийски, припомни той. По думите му продължават действията по документиране на работата по цялата престъпна дейност. Информацията за броя на жертвите е от разследването, тя ще бъде предоставена в обвинителния акт, на този етап, ако я споделим, можем да заплашим разследването, разясни вътрешният министър.

За летния сезон по нашето Черноморие ще бъдат командировани 947 служители на МВР, главно в Бургас/781/, Варна /126/ и 40 в областна дирекция Добрич. При промяна на обстановката полицаите могат да бъдат преразпределени, ако се налага.

За летния сезон се взимат абсолютно всички мерки в т.ч и увеличаване на капацитета на отряда за борба с тероризма в сектора за противодействие на бомбените заплахи, това означава технологично обновление, по-ефективна и бърза проверка на съмнителни багажи, уточни Младен Маринов.

Той успокои, че обстановката по българо-турската граница е спокойна, няма мигранти, заради размирната ситуация в южната ни съседка, свързана с изборите там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика