Министър Московски: Трябва да се направи референдум за дълговете на БДЖ

Ако трябва да бъдем коректни, трябва да се направи един референдум и да питаме всички български граждани, дали са съгласни да плащат дълговете на БДЖ. Това каза министър Ивайло Московски в Бургас. В морския град той взе участие в 11-то заседание на Европейския морски ден.

По думите му, заемът за който става въпрос в момента и който е повод за запориране на сметките, е от 2007 година за 250 милиона лева. - "Искам да кажа, че до момента аз не съм видял нито един документ през годните, в който да е показано как тези, които са вземали заема тогава, ще го връщат. Много е лесно е да се говори и да се разполага с данъците на българските граждани. Защото всъщност всички призиви веднага всичко да бъде плащано по тези заеми означава точно това - парите да се извадят от бюджета, а това са данъците на всички хора... Никога не са питали хората дали да направят 1 милиард дългове в БДЖ", каза министър Московски и добави, че е ясно, че ще се намери някакво решение, но е важно да бъде коректно отразено и да се знае, че "тези които тогава са управлявали железницата от една страна са натрупали близо милиард дългове а след това са вземали пак заеми за да погасяват първите, отново без да питат българските граждани и сега пак без да питат казват: Бойко Борисов да извади парите и да ги плати".

"Ама той няма откъде да ги извади освен да ги вземе пак от данъците. Чудя се наглостта на тези хора въобще да коментират темата", добави министърът на транспорта.

Той уточни, че дружеството вече е в нормална кондиция, може да си управлява и дълговете, и активите на приличен пазарен принцип. Дори и да се наложи да вземем средства от държавния бюджет, те ще бъдат като заем, най вероятно безлихвен който после ще си го покриваме от сектор "Транспорт", заключи Московски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България