Пътните ремонти към морето приключват до 15 юни

Ударно търсят строители за инфраструктурните проекти във Варна

Пролетни кърпежи по републиканските пътища започват с пълна сила след финала на зимното поддържане, съобщи във Варна регионалният министър Николай Нанков. Спестените заради меката зима средства ще бъдат вложени в рехабилитация на шосета. Стартират ремонти и по тунелите и мостовете на АМ "Хемус", но всички те ще приключат до 15 юни, за да няма тапи по пътя към морето през летния сезон, декларира Нанков.

Той обеща за десетина дни нощем да бъдат изкърпени големите дупки по Аспаруховия мост във Варна, без движението да се ограничава. Следващият етап от основния ремонт на моста ще започне след 15 април, когато приключи рехабилитацията на бул. "Приморски", увери министърът. Той инспектира строителните дейности там, по бул. "Левски" и "Мара Тасева", в които по ОП "Региони в растеж" и от държавния бюджет се влагат общо 150 млн. лв. "Ремонтите вървят в график, но са много. Проблем е недостигът на работна ръка. Наети са няколко хиляди строители, включително от съседни области. Налага се да търсим дори от съседни държави", каза Нанков.

Паралелното разкопаване на ключови булеварди той обясни с ново изискване на ЕК за междинен отчет на изпълнението на проекти в края на 2018 г. На негова база общините отличници ще получат бонуси за сметка на онези, които се бавят, поясни Нанков. Той увери, че до края на тази година ще бъдат построени още 25 км от АМ "Хемус", като работата по първите 9 км - от Ябланица до разклона за Тетевен, започва до края на март. Догодина, когато влязат в сила електронните винетки и тол-системата, от схемата за платено пътуване ще бъдат изключени най-разбитите републикански пътища, заяви Нанков. По тези 8500 км ще пътуваме безплатно, докато не бъдат рехабилитирани. Според министъра това ще се случи за 2-3 г. с приходите от над 1 млрд. лв. годишно от тол-системата. За обслужването й до края на годината ще бъдат назначени над 500 експерти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България