Министър Нено Димов: Договаряме още евросредства за подобряване качеството на въздуха

Предстои да договорим още български общини да получат средства за подобряване качеството на въздуха. В Брюксел ще водим преговори да има още бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Приоритетна ос 5 „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ (КАВ).

Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на форум „Европейски, национални и местни приоритети“, който се провежда в рамките на 32-рото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Димов припомни, че миналата година действащите програми по КАВ на седем общини са одобрени за общо финансиране на стойност 111 млн. лв.

„100% от целия финансов ресурс от ЕК са договорени. Ще имаме остатъци – в Брюксел ще договорим за още общини да получат средства. Няма да бъдат всички (от 24 кандидатствали – б.а.). Не е ясно и какъв ще бъде останалият ресурс и доколко ЕК ще се съгласи, но съм сигурен, че ще има за още общини“, обясни министърът.

„Ако започне разглеждането по същество на жалбите на общини по тази програма в съда, ще има забавяне. Тук се крие риск. Този тип решения не би трябвало изобщо да подлежат на обжалване, но независимият съд ще каже окончателно“, допълни Нено Димов във връзка с входираните от няколко общини, включително Горна Оряховица и Русе, жалби по опуснатите средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България