Министър Нено Димов задържан за 24 часа (обзор)

Министър Нено Димов беше отведен за разпит, а часове по-късно задържан.

Над 30 прибрани от спецпрокуратурата за показания по водната криза

Обискираха кабинета и дома му

Борисов: Темата за оставки е коалиционна

Министърът на околната среда и водите Нено Димов бе задържан за 24 часа от спецпрокурори, разследващи водната криза в Перник. Преди това те обискираха кабинета и дома му. Още над 30 души, сред които бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова и доскорошният шеф на местното ВиК Иван Витанов бяха прибрани или извикани да дават показания в Националната следствена служба.

Сутринта темата коментира и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че акцията на прокуратурата, ДАНС и МВР в Перник и Министерството на околната среда и водите е подготвяна внимателно и от доста време. Той е бил запознат предварително с планираните действия, а на въпроса дали ще има министерски оставки отговори: “Аз не мога да кажа. Нека да завършат, да имаме вече обвинителни актове. Повтарям - има теми, които са коалиционни. Нека да завършат колегите. Вижте, оттук нататък вече ще говорят прокурорите. Аз мога да кажа, че колегите от МВР и ДАНС работиха активно, седмици наред, да уточнят всички факти и обстоятелства. Надлежно докладваха на наблюдаващите прокурори. След като Върховна касационна прокуратура е решила, че това е достатъчно, от 5 часа сутринта започнаха акциите”, добави премиерът.

] Иван Гешев присъстваше лично на акцията в Перник.
Иван Гешев присъстваше лично на акцията в Перник.

“По досъдебното производство се провеждат действия по разследването, като се очакват сериозни резултати от тази акция”, каза главният прокурор Иван Гешев, който бе на среща при кмета на Перник Станислав Владимиров.

Преди дни по заповед на Гешев двете дела за водната кризата в миньорския град, които се водят от спецпрокуратурата и Окръжната прокуратура в Перник срещу длъжностни лица за действия и бездействия, довели до източването на явори “Студена”, бяха взети под специален надзор. Във днешната акция са участвали агенти на ДАНС и представители на комисия “Антикорупция”.

“Проведох среща с кмета на Перник, която е продължение на предишния разговор от края на миналата година, който водихме и с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Проверява се дали има източване на язовира в Перник. Проверява се и ремонтът на язовирната стена. В момента няма данни за престъпления. Но това също е обект на досъдебното производство”, каза още Гешев. Той уточни обаче, че при акцията в МОСВ са търсени и документи по взетите под спецотчет проверки за боклука.

Спецпрокурорите изведоха по обед Нено Димов от сградата на екоминистерството. “Оказваме съдействие в момента. Ще направя изявление, след като приключим. Не съм задържан”, заяви пред журналисти Димов, преди да се качи в прокурорския микробус.

По непотвърдена официално информация Нено Димов е задържан в 3-то РПУ. Той ще отговаря за отпусканите с неговия подпис количества вода от язовир “Студена” за завод “Стомана”, както и за това, че е заверявал месечните отчети за последните месеци на 2019 г. насам, въпреки че е ставало ясно, че пернишкият водоем е близо до критичния си обем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право