Министър Нено Димов: Няма критични язовири в страната

Източват 10 млн. кубика от „Искър“, събраха тон боклук от „Огоста”

Столична община чисти 85 км. речни корита

В момента в страната няма критично запълнени и потенциално опасни язовири, увери екоминистърът Нено Димов. „Взимаме предварителни мерки за да имаме сигурност, че няма да има проблем“, успокои той. Правят се предписания за нивото на всички значими язовири.

Димов провери яз. „Искър“, откъдето Столичната община източва превантивно 10 млн. кубика вода поради започването на валежния сезон. „През май се очаква 80 млн. кубика да влязат в язовира. Към днешна дата имаме много малко превишаване от прогнозната стойност за притока, така че считаме, че с тези 10 млн. кубика ще осигурим необходимия обем, за да може да бъде поета цялата вода, която се очаква през май“, обясни Димов. В момента 14% от яз. „Искър“ е свободен. Операцията започна вчера и ще продължи седмица, изпускат се 15 кубика на секунда, а има готовност и за 30 кубика.

Направен оглед на коритото на реката след язовира, и тя е достатъчно добре почистена и проводима. Създадена е организация, така че живеещите в района на р. „Искър“ да нямат притеснение от наводнения, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Доброволци наблюдават постоянно изпускането и има готовност за поставяне на допълнителни диги по реката.

Като превантивна мярка Столичната община почиства и речните корита в София. Миналата година са почистени 120 км. корита, и специално 5 км. от р. Искър. Тази година общината ще работи по 85 км. реки. „Готови сме с последния участък от 15 км. от р. Искър с проект за който ще кандидатстваме за финансиране“, каза Фандъкова. Тя добави, че в момента се избират проекти за ремонт на стената на яз. „Бели Искър“.

Рибари оставиха въдиците си в почивните дни и почистиха бреговете на язовир „Огоста” от отпадъци. Четири камиона с над един тон боклуци са извозени на сметището край Монтана.

Акцията се организира от сдружение „Рибар”. Следващата събота ще бъде почистен райониа на Малокутловския ръкав и с. Благово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България