Министър Нено Димов: С около 60% са намалели превишенията на фини прахови частици за последните 8 години

За един период от около 8 години – от 2011 г. до 2018 г., близо с 60% са намалели превишенията, които показват станциите за мониторинг на качеството на въздуха в страната, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на официалното откриване на второто издание на Европейската конференция за качеството на въздуха.

„Ако през 2011 г. само в 9 от тези станции е било постигнато средно денонощното превишаване на годишна база, което е 75% не постигане на нормите, през 2018 г. 29 от тези станции показват постигане на нормите, което е 75% успех", подчерта министър Димов. Той припомни, че България беше осъдена от Съда на ЕС за 28 града през 2017 г.

„От тези 28 града по предварителни данни 9 вече са извън наказателната процедура и покриват нормите, като за 6 от тях това вече е тенденция повече от 1-2 години. Това са предварителни данни, вероятно в края на този месец ще имаме окончателните, но това показва тренда, към който вървят нещата, а той е силно окуражителен“, заяви министърът на околната среда и водите.

Димов посочи, че за тригодишен период в няколко от станциите на Столична община за измерване чистотата на въздуха има драматично подобряване. „Ако станцията в кв. „Дружба“ през сезон 2016-2017 г. е имало 68 превишения, в сезон 2018-2019 г. има 16 – в пъти повече. А в станцията в ж.к. „Младост“ са от 46 на 32. Това са двете станции, които вече покриват нормите според законодателството. В кв. „Павлово“ и кв. „Хиподрума“ също са много близко“, коментира той.

Димов посочи, че по-сериозно внимание трябва да се насочи към станцията в кв. „Надежда“, където продължава да има сериозно превишаване на фините прахови частици. „Но всичко това е сериозен успех и трябва да поздравим г-жа Фандъкова и екипа ѝ“, заяви министърът. Той посочи, че в национален мащаб остават 25% от станциите, които не отговарят на изискванията. „Което означава, че една сериозна част от българските граждани все още не могат да се похвалят, че дишат чист въздух и трябва да направим така, че в следващите 2-3 години това да се случи“, заяви Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България