Министър Николай Денков: ЕК спира междинните плащания за програмата "Наука и образование"

"Писмото от ЕК е предупредително, с него ЕК идентифицира набор от проблеми, в резултат на които се спират междинните плащания по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Това заяви на брифинг служебният министър на образованието Николай Денков.

Ако България поиска средства, които са изразходвани по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови. Но ако отстраним проблемите в кратък срок, то тогава заявените плащания, ще бъдат извършени без препятствия, с изключение на това, че ще бъдат наложени финансови корекции, уточни Денков.

Той подчерта, че забележките на ЕК по никакъв начин не засягат съдържанието и структура на оперативната програма.

„Тя беше договорена в края на 2014 г., официално приета на 19 февруари 2015 г. и оттогава досега никой не е имал бележки по това какво се съдържа в програмата. Докладът се отнася за начина, по който МОН управлява дейностите по програмите”, каза още Денков.

Зам.-министърът на образованието Ваня Стойнева уточни, че от 116-те проекта по програмата са проверени 16, като в 8 от тях са открити нередности. Те са на стойност 180 милиона лева, но вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова уточни, че не става въпрос за замразени евросредства. „Не са спрени парите по самите проекти. Те ще продължат да се изпълняват и да се разплащат, защото това са средствата от националния бюджет. Първо се предоставят от националния бюджет, след което България заявява пред ЕК размер за разходи за възстановяване. Всъщност това е спряно към момента“, разясни вицепремиерът Крумова.

Стойнева обясни, че от мерките, които ще бъдат взети предвид в предварителното писмо, ще зависи какво ще запише Комисията в окончателния одитен доклад.

Тя уточни също, че от министерството са разработили няколко варианта за поправяне на нередностите, сред които обособяване на отделно звено за изпълнение на проектите, реорганизация на екипите, балансиране на състава им и включване на външни експерти, въвеждането на допълнителни правила, привличане на компетентни експерти, запознати с усвояването на евросредствата.

Стойнева каза още, че вариантите предстои да бъдат договорени с ЕК, но е важно страната ни да има единна позиция на всички институции. По думите ѝ Комисията няма да отпусне пълните средства по проектите, по които са идентифицирани грешки и тези разходи ще бъдат за сметка на МОН. Зам.-министърът поясни също, че по програмата има 116 договора за 324 милиона лева.

Министър Денков допълни, че размерът на финансовите корекции зависи от това доколко се разпростират идентифицираните грешки. „В някои от вариантите ще ни трябва до три месеца, в по-тежките реалистичния срок е около 6 месеца, така че ще се отиде и в следващото правителство“ , каза още той.

Служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова заяви, че писмото и докладът са в резултат на превантивен одит.

Крумова допълни, че целта на предварителното писмо е да даде възможност да бъдат отстранени пропуските.

„Ще имаме изградена единна позиция, която ще бъде техническа и експертна, на база на факти, а не с цел да търсим кой е виновен и да търсим скандал“, коментира още тя.

„Това е нова процедура за ЕК, която има за цел да идентифицира системни пропуски. Това са пропуски в процедурите по управлението на програмата. Одитът идва навреме, тъй като ни дава възможност да отстраним пропуските”, подчерта Крумова.

"След като получим доклада, можем да анализираме в детайли фактите, изведени от одиторите, да видим достоверността, тъй като може да има различно разбиране. След като се анализират фактическите обстоятелства и констатациите на ЕК, тогава ще се обърнем вече към препоръките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование