Министър Николай Петров за уволнението във Фонда за лечение на деца: Последният случай преля чашата

Здравният министър проф. Николай Петров

Решението за уволнението на директора на Център "Фонд за лечение на деца" е в резултат на натрупвания, многократно имах поводи да не бъда доволен от работата, но последният случай преля чашата на моето търпение. Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пред БНТ във връзка с уволнението на д-р Тинка Троева.

Министърът заяви, че при последният случай е станал свидетел на грубо погазване на правилата, разписани в правилника. "Нещо, което постави дори мен в много деликатна ситуация. Става дума за едно малко детенце, много болно, което е в Германия и трябва да бъде трансплантирано, а майката да бъде донор. На мен ми се поднася цялото досие със съответния формуляр S2 да подпиша 120 000 евро, при положение, че не са изпълнени законовите изисквания тук. Най-вече две - че това дете първо трябва да е консултирано в наш трансплантационен център и този център да го регистрира в регистъра на Агенцията по трансплантация. Нито едното, нито другото е направено", заяви министърът.

Министър Петров обясни, че в този случай изпада е изправен пред дилемата дали да се довери на правната дирекция в министерството, на инспектората в министерството, които са констатирали, че е налице закононарушение и да не подпише този формуляр S2 с риск за здравето на детето, или да го разпише с ясното съзнание, че е в разрез със законовите разпоредби. "Ето това нещо аз не можех да простя", заяви проф. Петров.

"Преимуществено детски чернодробни трансплантации се правят в университетска болница "Лозенец". Резултатите са абсолютно съпоставими с тези на европейски клиники", коментира министърът. Той добави, че детето, нуждаещо се от въпросната трансплантация, не е консултирано нито с директора на болница "Лозенец" проф. д-р Любомир Спасов, нито с директора на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА проф. д-р Никола Владов, въпреки че у нас това са двете лечебни заведения, където подобна операция би могла да се извърши.По думите му, ако някой може да каже, че трансплантацията не може да бъде направена в България, то това е само някой от тези два центъра болница "Лозенец" и ВМА. "С нито един от двамата не е консултирано. Те не знаеха за случая. И ние вървяхме след събитията. Проф. Спасов лично го помолих да изиска от Германия всички изследвания и документи, да го консултира по документи, да го впише в регистъра на Агенцията, та да мога аз да подпиша въпросния формуляр S2. Това се развива в рамките на събота и неделя. Т.е. всичко да бъде законово - да помогнем на детето, което е първа задача, но да го направим по законния начин", каза още проф. Петров.

По думите му 10 хил. евро са изхарчени само за изследвания в Германия, макар че в България вече били направени тези изследвания. Министърът на здравеопазването каза, че има съмнения за нелоялни практики на клиниките в Германия - цената на операцията е една за чужденци, друга за българи. Според него становищата на лекарите от Германия се разминавали.

Детето все пак ще бъде транспалантирано в Германия, защото има риск за живота му и ако бъде върнато в България и трябва да мине всички процедури. "А аз искам да му помогнем на това дете. Защото е българско дете", заяви проф. Николай Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве