Министър Павлова: Искаме в резултат на Българското председателство да имаме единна, силна и дигитална Европа

"Искаме в резултат на усилията на Българското председателство на Съвета на ЕС да имаме единна Европа, силна Европа, дигитална Европа". Това заяви днес министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС на конференцията „Българските идеи за Европа: дискусия между НПО сектора и правителството“, организирана от Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС съвместно с Европейския съвет за външна политика – София и НПО Форума, обединил 52 организации.

Министър Павлова заяви, че по време на председателството ще работим в широк спектър от предизвикателства, затова Европа има нужда от сигурност, стабилност и солидарност. „Можем да ги постигнем“, посочи министър Павлова.

„Председателството на България трябва да бъде една обща кауза, която не ни дели, а ни обединява. Една кауза като членството в ЕС, която преди 10 години ни обедини“, каза министър Павлова. Тя допълни, че България си поставя много амбициона цел - да постигне конкретни резултати и конкретен успех по време на председателството.

„Най-важният резултат произлиза от мотото, което преди години обедини България – „Съединението прави силата“. Днес България го поставя на европейския дневен ред и отправя послание - бъдещето на Европа трябва да бъде завършено, а това не може да стане без Западните Балкани“, каза още министър Павлова.

„Западните Балкани са нашето ключово послание. Искаме да дадем европейска перспектива и ясен план на Западните Балкани, мерки по отношение на сигурността и миграцията, пътна, въздушна, инфраструктурна и дигитална свързаност между държавите в региона“, изброи министър Павлова.

Форумът бе открит от президента на България Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), който е и член на Висшия политически консултативен борд, сформиран от министър-председателя Бойко Борисов за подкрепа на Българското председателство.

„Винаги съм имал позиция и дълбоко вярвам, че България може да допринесе за единството и бъдещето на това уникално семейство – Европейският съюз, на което имаме чест да сме член“, заяви Росен Плевнелиев. Той добави, че за да бъде успешно председателството, трябва да си повярваме, че можем да добавим стойност. „Но само тези, които повдигнат летвата, те ще полетят“, каза още Росен Плевнелиев. Той заяви, че трябва да допринесем за общоевропейското бъдеще.

Еврокомисарят Мария Габриел отправи видеообръщение към участниците във форума за българските идеи за Европа. „В своята работа като еврокомисар, а и преди, винаги съм залагала на диалога. Диалогът дава сила. Той е важен и защото събира на едно място онова богатство от мнения, за да намерим най-верния път напред“, бяха думите на Мария Габриел към аудиторията.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България