Министър Петкова: България ще запази стратегическото си място на газовата карта на Европа

Теменужка Петкова

Правителството работи за това България да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. Това увери в кулоарите на парламента ресорният министър Теменужка Петкова.

На въпрос, ако Русия спре да ползва тръбата през Украйна, ще успеем ли да изградим система, с която да получаваме руски газ, министър Петкова отговори: „Ако Русия вземе решение и спре транзита през Украйна, трябва да имаме готовност за такъв сценарий. Ние работим за това България да бъде стратегическа държава, както досега по отношение на доставките и транспортирането на природен газ. Ние работим за изграждане на интерконекторите на България със съседни на нас страни. Работим за това на територията на България да има газова борса. Тя ще даде възможност за либерализация на пазара на природен газ. В изпълнение на тези наши ангажименти ние днес решихме, че е удачно българската държава чрез своя оператор да участва в изграждането на LNG терминала на Александруполис, което ще ни даде възможност за реална диверсификация на източниците на доставка на природен газ. Ще имаме възможност да доставяме втечнен природен газ от САЩ, Алжир, Катар и т.н.".

По думите й "Газпром" все още няма официална позиция.

По повод приетата от парламента актуализация на енергийната стратегия на страната до 2020 г. министърът коментира: „Днес бяхме свидетели на поредната демонстрация на национална воля, когато става дума за изключително важни въпроси, свързани с енергетиката, на консолидиране на позиции, на мнения, затова всички да работим в интерес на България. Видяхте, че с единодушие българският парламент гласува актуализацията на енергийната стратегия на България. Това беше важна стъпка, за да може изпълнителната власт да работи в изпълнение на тази актуализирана стратегия, която е адекватна на промените, които ни заобикалят“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика