Министър Петкова: Предприели сме мерки по случая в Дивотино много преди БСП да се заинтересуват

Снимка: Архив

Много преди колегите от БСП да се заинтересуват по случая в Дивотино, ние сме се задействали и сме предприели необходимите мерки. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти във връзка с недоволството в Дивотино и атаките на опозицията срещу управляващите.

Петкова обясни, че на 27 март в Министерство на енергетиката е постъпилп писмо от Областна служба по земеделие – Перник, с което те информирали, че започват проверки във връзка със сигнал на граждани от Дивотино за нарушения по отношение на изпълнението на концесията. "В резултат на този сигнал, който беше подаден, веднага в рамките на следващия ден извиках в Министерството колегите концесионери“, посочи министърът. След срещата тя е издала разпореждане за преустановяване на действията, свързани с напредъка по минните дейности в участъка, където има неясноти за статута на земята.

„Така че ние много преди колегите от БСП да се заинтересуват сме предприели необходимите мерки. В този участък е спрян целия процес, така че да могат хората да бъдат спокойни“, заяви Петкова.

Тя обясни също, че концесията в е станала факт с решение на Министерски съвет от ноември 2003 г., когато БСП са част от правителството. "Даже мисля, че имаха и вицепремиер. Те са наясно с предоставянето на тази концесия", каза министърът на енергетиката.

По думите й в това число е определен срокът на концесията - 10 години и с опция за удължаване с още 15. „Нещо повече от 2004 до 2007 г. има три анекса, които са подписали колегите от БСП. Това са фактите, а що се отнася до удължаването на срока за концесията, в Закона за подземните богатства няма определен срок, кога точно трябва да бъде депозирано такова искане на съответния концесионер“, допълни Петкова.

Тя уточни, че искането за удължаване на срока на концесията е постъпило в рамките на правителството на „Орешарски“. „На 12 февруари 2014 г. е постъпило искане от концесионера за удължаване на срока на концесията с 15 години. Всички министри изразяват положително становище. Единствено Министерство на финансите изразява опасения, че има неплатени задължения към февруари 2014г., които са над 4 млн. лв. Това са концесионни възнаграждения, които не са били събрани. През месец май 2015 г. беше подписано споразумение с концесионера, беше сключен договор за цесия, през юни успяхме да съберем тези вземания за бюджета, които включват и лихвите“, допълни министърът на енергетиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика