Министър Петкова: 9 млрд. лв. ще са приходите на България от "Балкански поток“ през следващите 20 г.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

При реализацията на "Балкански поток“ приходите на "Булгартрансгаз“ ще се увеличат и през следващите 20 години ще възлизат на 9 милиарда лева, според тарифите, одобрени от КЕВР. Очаква се през 2030 г. приходите за "Булгартрансгаз“ от транспортиране да бъдат над 440 милиона лева. В момента тези приходи са между 200 и 220 милиона лева. Тези цифри съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по Канал 3 във връзка с газопровода "Турски поток", който премиерът Борисов нарече миналата седмица "Балкански поток".

"Трябва да се има предвид също така, че с освобождаването на капацитета по трансбалканския маршрут ще имаме възможност да обявим търг и да се възползваме от капацитета на този газопровод", допълни Петкова.

В момента се работи по изграждането на първите 11 километра на газопровода от турската граница до компресорна станция "Странджа", обясни министърът. След това има съществуваща инфраструктура повече от 140 километра, след което на територията на община Провадия трябва да започне строежът на тази липсваща инфраструктура, която е 474 километра и излиза на изходна точка българо-сръбската граница при Зайчар.

Министърът припомни, че "през 2014 г. сектор "Енергепика" бе с огромен дефицит и междуфирмена задлъжнялост. За няколко години секторът е стабилизиран, успокоихме енергетиката, за да можем да вървим с бавни стъпки напред".

За "американските" ТЕЦ-ове "Марица Изток" 1 и 3 министър Петкова поясни, че предстои да се насрочи среща с "Контурглобал" с цел преговори за прекратяване на дългосрочния договор за изкупуване на ел. енергия, което да е в интерес и на двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България