Министър Петков в Монтана: Двойно увеличение на продукцията на социалните предприятия планира правителството

Над 23 000 българи работят в 4500 социални предприятия у нас

Фестивал на социалното предприемачество превърна съботният ден в Монтана в пъстър празник. Представители на малки предприятия от цялата страна се събраха в областния град, за да покажат, че имат своето място на пазара на труда и могат да бъдат пълноценни за общността, в която живеят. В 28 шатри фирми, нестопански сдружения и социални центрове показаха своята продукция – детски играчки, предмети за бита, бижутерия и празнична декорация.

Организатори на фестивала на социалното предприемачество са Община Монтана, УНИЦЕФ и Български център за нестопанско право и сдружение „Закрилници” – Монтана. Освен базара на открито в Монтана се проведе и маратон „Бягай за кауза”, с който инициаторите на събитието отбелязаха и Международния ден на спорта за мир. В състезанието се включиха 51 лекоатлети от различна възраст, сред тях бяха и председателят на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов и директорът на Български център за нестопанско право Надя Шабани. „Много съм горда, че съм днес тук с Вас! Благодаря ви за това, което правите. Ние от УНИЦЕФ подкрепяме социалното предприемачество в Монтана от самото начало и ще продължаваме да го правим!”, заяви представителят на УНИЦЕФ у нас д-р Джейн Моуита и обясни с усмивка, че няма да се включи в маратона защото е от Кения,страната на най-бързите атлети и ще спечели.

В обръщението си към участниците във фестивала и гражданите министър Бисер Петков припомни, че от началото на месец май влиза в сила Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който бе приет от Народното събрание преди 6 месеца. В България самоопределилите се като социални предприятия наброяват 4500. Повече от 23 хиляди българи намират заетост в тях. „Правителството си е поставило за цел този 1 процент от БВП, които те създават в рамките на 4 годишен период да бъде удвоен”, каза социалният министър и подчерта, че социалното предприемачество е кауза за хора с големи сърца и послание на фестивала е да приобщи повече хора към социалната кауза. Кметът на Монтана Златко Живков поздрави всички участници и обяви намерението на общината инициативата да се превърне в традиция и фестивалът да се провежда всяка пролет. Денят на социалното предприемачество в Монтана завърши с концерт на певците и танцьорите от Обединения детски комплекс „Ние врабчетата” и Vivo – Монтана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България