Министър Петков: Исканията на майките на деца с увреждания се удовлетворяват

Снимка: Архив

Правителството не чака, а действа по отношение на исканията на майките на децата с увреждания. Исканията им се удовлетворяват, правителството предприе законодателни инициативи, с които да се гарантират правата на хората с увреждания. Това каза социалният министър Бисер Петков пред БНТ.

"По отношение на покачването на цените на някои от горивата, говоря за тези за отопляване на бита, вероятно следващата седмица ще бъде прието решение, с което на всички, които получават целеви помощи за отопление ще бъдат изплатени допълнително по 100 лева, с които да се компенсира увеличението на цените на някои горива - твърдо гориво, дърва въглища и повишение цената на газта", заяви Петков.

По този начин ще бъде компенсирано и другото увеличение, което в резултат от това увеличение се наблюдава по стоковата верига.

Бюджетът за 2019 предвижда съществен ръст на социалните разходи, този бюджет е разработен на основата на ръст на минималната работна заплата. Предвидено е с 9,8% да нарасне тя и да стане 560 лева от януари, добави той.

"Предвидени са и разходи за подкрепа на социално слабите, най-големият ръст в социалното министерство е по отношение на хората с увреждания. Там бюджетът включва допълнително над 150 милиона лева. Предвидена е една сума от 30 милиона лева, 50% ръст от сегашната сума за енергийно подпомагане на около 200 000 българи, които доходите не им позволяват да си осигурят "топлото", каза социалният министър.

Предвижда се и подпомагане на общините в трансферите за финансиране на социалните услуги, които са държавно делегирани дейности. За следващата година е предвидено за тази цел да се изплатят 260 милиона лева, което е с повече от 30 милиона спрямо тазгодишната сума, коментира Бисер Петков.

По-добрата осигуряемост и събирането на осигурителни вноски подпомага и издаването на еднократна помощ преди двата по-големи зимни празника, както и за великденските на българските пенсионери, каза социалният министър.

Той бе категоричен, че държавата няма намерение да се променя законодателството относно бременност и майчинство. Българското законодателство предоставя по-благоприятни условия от минималните стандарти, които европейската директива гарантира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България