Министър Петя Аврамова: През тази година ще бъдат в изпълнение близо 119 км нови републикански пътища 

Милиони българи живеят и работят в преобразени градове. Това каза регионалният министър Петя Аврамова на отчета за гражданския диалог „Европа в нашия дом“.

„За 2 месеца обиколихме цялата страна, срещнахме се „очи в очи“ с хората, чухме гражданите и местната власт, бизнеса и неправителствения сектор, за значението на европейската солидарност като инструмент за развитие на регионите“, заяви тя.

„Спасени от разруха бяха улици, паркове, площади, културни и исторически паметници. Подобряват се водоснабдяването, социалната и образователна инфраструктура, градския транспорт, стотици обществени и частни сгради са енергийно ефективни“, обяви министърът. „Купени са 111 екологични автобуса и тролейбуса, изграждат се велоалеи и спирки, ремонтират се подлези и надлези“, коментира Петя Аврамова. Тя обърна внимание, че благодарение на европейската солидарност е довършена АМ „Тракия“ и се изгражда АМ „Струма“.„През тази година ще бъдат в изпълнение близо 119 км нови републикански пътища в България“, съобщи регионалният министър.

Във всеки регион има пътища, които не са ремонтирани от 30 години, за наша радост много от критичните отсечки вече са обновени. Рехабилитират се над 820 км републикански пътища. Това каза регионалният министър Петя Аврамова. „Нуждите обаче са много по-големи. 8000 км от 20 000 км са в лошо състояние. За рехабилитацията и доизграждането на цялата републиканска пътна мрежа са необходими над 8 млрд. лева“, заяви Аврамова.

„С въвеждането на тол системата очакваме да получим необходимите приходи за инвестиции в нови пътища, за рехабилитация. До тогава приоритираме по места най-неотложните обекти и работим по тях“, подчерта регионалният министър. „Цяла Северна България чака АМ „Хемус“, надеждите на Северозапада са свързани със скоростния път Видин-Ботевград. А на Югозападна България - с довършването на АМ „Струма“.

Уверихме хората, че работим активно и по трите проекта“, обяви Аврамова. Тя изтъкна, че с добра организация е реалистично магистралата от София до Варна да бъде готова до 2024 година. „Напредва работата по скоростния път Видин-Ботевград“, посочи министърът и допълни, че в най-напреднала фаза е участъкът Мездра-Ботевград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България