Порожанов: Изпълняват се проекти на стойност 25 млн. евро в цялата страна за възстановяване на манастири и религиозни храмове

В момента се изпълняват проекти на стойност 25 млн. евро в цялата страна за възстановяване на манастири и религиозни храмове по мярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020). Предстои отварянето на втория прием, който ще е за около 15 млн. евро. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който участва в освещаването на възстановения по ПРСР ранносредновековен манастир „Св. 40 мъченици“ в село Лева река, община Трън.

Той допълни, че както първия прием, така и предстоящия ще бъде съобразен с всички изисквания на “Светия Синод” за това, къде да бъде даден приоритет. Ще бъдат подпомагани основно паметници на културата, независимо от национално, регионално или друго значение.

„Паметниците на културата минават през специален режим за одобрение на проектите, респективно и при плащането. Това води до известно забавяне в процеса, но получаваме съдействие от Министерство на културата”, увери министърът.

Водосветът на манастира беше извършен от белоградчишкия епископ Поликарп. Сред гостите бяха областният управител на Перник Ирена Соколова, кметовете на общините Перник, Трън, Земен, както и кметовете на околните населени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България