Министър-председателят Бойко Борисов от Туркменистан: Хъб „Балкан” без Русия няма (обзор)

Премиерът Бойко Борисов разгледа международната каспийската изложба за иновативни технологии. Снимки: Цветан Томчев

Чакаме договор с “Хюндай” за 1,5 млрд. долара

С Медведев ще говорим за суапови сделки, допълни той

“Туркменистан е в челната тройка на страните с находища на газ, дори от газта правят бензин. Целта е да осигурим ресурс за нашия газов хъб “Балкан”. На предстоящата утре среща с премиера Дмитрий Медведев ще говорим за възможността за осъществяване на суапови сделки (сделки през трети страни), тъй като всички тръби на Туркменистан към днешна дата минават през Русия.” Това обяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който през втория ден на посещението си в Туркменистан разгледа Международната каспийска изложба за иновативни технологии. Борисов бе категоричен, че газовият хъб “Балкан” може да стане съвместно само с руската страна.

] “Ползотворният диалог е в интерес на стабилността на двустранните ни отношения”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на разширената среща между официалните делегации на двете страни.
“Ползотворният диалог е в интерес на стабилността на двустранните ни отношения”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на разширената среща между официалните делегации на двете страни.

Премиерът каза и че вече има български компании, които са сключили договори за 20-30 млн. лв. в областта на строителството в Туркменистан.

“С техния президент сме им гарант”, допълни Борисов. Той увери, че днес други български компании ще сключат контракти по време на кръглата маса България-Туркменистан. Министър-председателят поясни, че е имало огромен интерес към наши фирми, работещи в областта на безизкопните технологии, на машиностроенето.

“Навлизат вече български компании, мисля, че ще се престрашат и други след като има гаранция за техния бизнес”, подчерта премиерът. Той обясни, че България иска да инвестира в Туркменистан.

“Вече имаме токова инвестиции, че вече нямаме работници. Проблемът в България са работниците… С това, което чакаме и с Германия, и с Южна Корея. Продължаваме и за “Фолксваген” и за “Хюндай”. През септември, ако успеем да подпишем договора с Южна Корея, той също ще е за 1,5 млрд. долара. Въпросът е как да осигурим работна ръка”, заяви Борисов.

“Дори и да не стане заводът на “Фолксваген” у нас, въпреки че аз съм оптимист, направихме си голяма реклама. Гарантирам ви, че завод за автомобили ще имаме, интересът е голям”, заяви Борисов. В отговор на въпрос премиерът бе категоричен, че Турция е наш стратегически партньор и съсед.

Международната каспийската изложба за иновативни технологии, на която присъства премиерът Борисов, се провежда в рамките на Първия каспийски икономически форум в Туркменистан. Изложбата е разположена в района на морското пристанище “Туркменбаши” и има за цел да привлече иновативни решения в областта на автомобилната индустрия и производството на автомобилни компоненти.

] На автомобилното изложение “Туркмен Сахра 2019” бяха представени нови леки и тежкотоварни автомобили и специална техника, иновативни разработки на автомобилната индустрия.
На автомобилното изложение “Туркмен Сахра 2019” бяха представени нови леки и тежкотоварни автомобили и специална техника, иновативни разработки на автомобилната индустрия.

На автомобилното изложение “Туркмен Сахра 2019” бяха представени нови леки и тежкотоварни автомобили и специална техника, иновативни разработки на автомобилната индустрия, съвременни разработки в областта на автомобилната аудио и видео електроника и автомобилни системи за безопасност.

“Ползотворният диалог и постигането на конкретни нови договорености между България и Туркменистан е в интерес на стабилността и предвидимостта в двустранните ни отношения”, заяви Борисов по време на разширената среща между официалните делегации на двете страни. Разговорът се проведе в “Аваза”, след края на Четвъртото заседание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

Борисов изтъкна, че за страната ни Туркменистан е важен партньор в Централна Азия и в района на Каспийско море.

Постигната е също така договореност двете страни взаимно да си предоставят по един офис в София и в Ашхабад за улесняване на връзките между България и Туркменистан. “С този офис ще бъдем и гарант за бизнеса, да бъде по-окуражен, че ще има подкрепа”, обясни Борисов. Тенденцията е тези офиси да се превърнат в консулства или посолства.

 

Икономическият министър Емил Караниколов:

Има нов южнокорейски инвеститор

] Министърът на икономиката Емил Караниколов изрази готовност да подкрепи всяка бизнес инициатива, под формата на обмен на бизнес посещения и делегации.
Министърът на икономиката Емил Караниколов изрази готовност да подкрепи всяка бизнес инициатива, под формата на обмен на бизнес посещения и делегации.

“В момента водим преговори с втори южнокорейски инвеститор”, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов от Туркменистан. Той разкри, че в момента представители на южнокорейската фирма проучвали терени в България. Междувременно премиерът Бойко Борисов уточни, че южнокорейският инвеститор е най-големият концерн за акумулаторни батерии в Туркменистан.

“Труд” научи от свои източници, че е фирмата за акумулатори за електрически автомобили СК Иновейшън, преговорите с която са в напреднала фаза. Има възможност новият завод да бъде разположен в Благоевград, тъй като там има много свобода работна ръка.

Преговорите с “Хюндай” продължават, очаква се в близките дни да стане ясно и кой е новият потенциален инвеститор от Южна Корея.

По думите на министъра на икономиката Българската страна е готова да окаже подкрепа на туркменистански фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката.

Караниколов е част от официалната делегация, начело на която е премиерът Бойко Борисов в Туркменистан, за участие в Първия каспийски икономически форум. На него българска бизнес делегация ще представи пред домакините възможностите за инвестиции у нас и конкурентните предимства на страната ни в рамките на кръгла маса и двустранни бизнес срещи.

Караниколов изрази готовност да подкрепи всяка бизнес инициатива, под формата на обмен на бизнес посещения и делегации, провеждане на бизнес форуми, с цел да се помогне на фирмите от двете страни по-добре да опознаят съществуващите възможности за ръст във взаимната ни търговия. Днес министър Караниколов ще проведе двустранна работна среща с министъра на финансите и икономиката на Туркменистан Батир Базаров.

 

На среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов

Преговаряме за нов транспортен коридор

Възможности за партньорство има и в областта на търговия, строителство, енергетика и туризъм

] Премиерът Бойко Борисов обсъди нови възможности за сътрудничество с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.
Премиерът Бойко Борисов обсъди нови възможности за сътрудничество с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Възможностите за взаимодействие между България и Туркменистан за транспортната свързаност в направлението “Запад - Изток” и “Запад - Юг” през Югоизточна Европа и Черно море, обсъди премиерът Бойко Борисов на срещата в “Аваза” с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Като друга перспективна сфера за сътрудничество между двете страни премиерът Борисов посочи инфраструктурата.

Двамата обсъдиха и потенциала на сътрудничеството за енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа. Премиерът акцентира върху стремежа на страната ни да запази ролята си на стратегически газоразпределителен център и посочи сериозната работа на правителството по изграждането на необходимата инфраструктура. По думите на Борисов, газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център “Балкан” на територията на България.

] В Туркменистан портретът на президента Бердимухамедов е навсякъде - по улиците, в хотелите и в магазините. На изложбата за иновативни технологии беше на всеки щанд.
В Туркменистан портретът на президента Бердимухамедов е навсякъде - по улиците, в хотелите и в магазините. На изложбата за иновативни технологии беше на всеки щанд.

Премиерът поздрави Бердимухамедов за провеждането Първия каспийски икономически форум и отправи покана към президента на Туркменистан да посети България. Борисов подчерта желанието на нашата страна да развива всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговия, строителство, енергетика и туризъм.

По време на срещата Бердимухамедов и Борисов размениха подаръци. Българският премиер получи кожена чанта, килим и позлатена статуя. Той подари на президента на Туркменистан реплика на ритон конче от Боровското съкровище.

В Туркменистан портретът на президента Бердимухамедов е навсякъде - по улиците, в хотелите и в магазините. На изложбата за иновативни технологии беше на всеки щанд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия