Министър-председателят Бойко Борисов: По-евтин газ за българите след пускането на интерконектора с Гърция (обзор)

Премиерът Бойко Борисов провери изграждането газова връзка България-Гърция, заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и посланиците на САЩ Херо Мустафа, Азербайджан Наргиз Гурбанова и на Гърция Димитрис Хронопулос. Снимка: МС

До догодина по това време страната ни ще получава синьо гориво от САЩ, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан

Н. Пр. Херо Мустафа: Енергийната сигурност е национална сигурност

След пускането на интерконектора с Гърция ще имаме право на избор. Газовият хъб “Балкан” и това, което правим като газова борса ще даде възможност не да подменяме един с друг източници, а до конкуренция - този, който докара именно за българските граждани, икономика и индустрия по-евтин газ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при проверката на изграждането на междусистемната газова връзка България-Гърция. На инспекцията присъстваха министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Азербайджан Наргиз Гурбанова и на Гърция Димитрис Хронопулос.

“Ако на една сергия можеш да докараш краставици от четири - пет места, със сигурност ще избереш най-хубавите и най-евтините”, каза Борисов.

“Искам да направи един бърз път Александруполис-Димитровград. Да свържем Черно море с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище, без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни”, коментира премиерът като добави, че догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан.

“Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност”, каза на български американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа. Борисов се пошегува, че с темпото, с което дипломат №1 на Вашингтон у нас учи български, ще остави преводача й без пари.

“За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден”, каза посланикът на Азербайджан Н. Пр. Наргиз Гурбанова.

Н. Пр. Димитрис Хронопулос коментира, че в сравнение с преди 10 години България сега е абсолютно различна държава и даде за пример инфраструктурата.

“За да се изградим интерконекторната връзка, трябва първо да пазим археология, да се извадят артефактите и после строим. Това е селище на 4000 години, има артефакти на 7000 години”, изтъкна премиерът Борисов и уточни, че са инвестирани 4 млн. лв. в археология.

Помолен да коментира намерението на гражданския кандидат за кмет на София Мая Манолова да иска касиране на вота, Борисов коментира: “Да внася където иска. И аз искам касиране на президентските избори, но му свърши мандатът”.

Премиерът беше категоричен, че иска “цялата енергия да включи” за градеж в страната, защото хората затова са подкрепили ГЕРБ.

“Искат “Хемус” да се довърши, искат магистрала до Белград, това искат българите. И аз го правя в пълен обем”, добави той. И продължи: “Ей, много им е мъчно, ай, колко им е криво, много ги е яд! Много тежко им се отразяват тези неща всеки ден”.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

 

По покана на премиера

Вучич идва в България за „Балкански поток”

Предстои визита у нас на сръбския президент Александър Вучич, става ясно от пост на премиера Бойко Борисов във фейсбук. Повод за посещението ще бъде газопроводът “Балкански поток”, разкри Борисов.

“Предстои визита на президента Вучич в България, за да види напредъка по строителството на “Балкански поток”. Работим по идеята балканските държави да си уеднаквим толсистемите, за да може цените на километър да са еднакви в различните държави - това много ще улесни бизнеса. Нашите ГКПП са строени навремето така, че по тях да не преминават хора, а сега работим по разширяване на “Калотина”. С президента Вучич обсъждаме идеята там да направим бързи ленти, за да може транзитният трафик лесно да минава”, написа още Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България