Министър-председателят Борисов и синдикатите обсъждат предложението за отпадане на добавката за стаж

Снимка: Пламен Стоименов

По настояване на КНСБ и КТ "Подкрепа" се провежда среща при премиера Бойко Борисов, на която се обсъжда настояването на бизнеса да отпадне добавката за стаж и професионален опит, известна като клас "прослужено време".

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви пред БНР, че надеждата е премиерът да разбере аргументите в подкрепа на това добавката да бъде запазена: "По никакъв начин държавата не би трябвало да се занимава с този проблем. Трябва да се занимава как да вдигаме доходите. Надяваме се да убедим премиера, че хората всъщност по никакъв начин няма да приемат евентуално подобни действия и наистина очакваме да се сложи точка на този спор. Ние каквото трябваше да свършим по тази добавка, го направихме през 2007 година. От тогава насам клас "прослужено време" няма. Тогава го отменихме всъщност клас "прослужено време" и го заменихме с добавка за професионален опит и стаж и тя е съвсем различна от бившия клас "прослужено време", дето някой прослужвал времето, както говори една госпожа, и затова получава пари. Не. Получава за опит и за стаж."

Дискусията за отпадането на допълнителните средства започна след среща на бизнеса с вицепремиера по икономическата политика Валери Симеонов, като той застана зад аргументите на работодателите добавката за стаж и опит да бъде премахната. По-късно обаче Симеонов обясни, че това е личното му мнение и няма подготвени текстове за промяна в Кодекса на труда. Синдикатите обявиха готовност за стачка, ако добавката отпадне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България