Министър Радев проведе работна среща с германските си колеги от федералните провинции Хесен и Саксония

Министър Валентин Радев проведе работна среща с германските си колеги от федералните провинции Хесен и Саксония, съобщават от пресцентъра на МВР.

Сигурността на външните граници на Европейския съюз, необходимостта от съвместни усилия за противодействие на тероризма и усилията за противодействие на трафика на хора и каналджийството бяха сред темите, обсъдени в рамките на работната среща, провела се в Министерството на вътрешните работи.

Министър Валентин Радев и германските му колеги Петер Бойт - министър на вътрешните работи и спорта на федерална провинция Хесен, и Маркус Улбиг - държавен министър на вътрешните работи на федерална провинция Саксония, дадоха висока оценка на двустранните отношение между Германия и България и практически ориентираното полицейско сътрудничество.

Българският вътрешен министър запозна министрите Бойт и Улбиг с предприетите мерки за укрепване на контрола и сигурността на българските граници в контекста на съвременните предизвикателства. Гарантирането на високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС е основен приоритет на българските власти.

Министър Радев припомни законодателните промени, с които бе дадена възможност за участие на армията в охраната на държавните граници, както и направените от страната инвестиции за изграждане и модернизиране на инфраструктура, оборудване и технически средства, надграждане на информационните и комуникационни системи.

Същевременно изрази очакване, на ниво ЕС да бъде постигнато съгласие за разпределение на търсещите убежище лица на принципа на истинска солидарност, без държавите членки на първа линия да се превръщат във „вечно отговорни“ за тези лица.

Българският вътрешен министър запозна своите колеги и с мерките, предприемани от България за борба с тероризма и превенцията на радикализацията.

В срещата с германската делегация участваха главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Анжелина Тотева, директорите на ГДГП и ГДПБЗН главните комисари Светлан Кичиков и Николай Николов, директорът на дирекция „ЕС и международно сътрудничество“ – Снежина Маринова и на дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ - Валентин Костов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ - [email protected] И [email protected]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България