Министър Росен Желязков: Специализирани автомобили и връщане на полигона на шофьорските изпити

Човешки грешки са причина за 96, 5 % от катастрофите в страната, заяви вътрешният министър Младен Маринов

В напреднала фаза е обсъждането на вариант за закупуване на специализирани автомобили, с които да се полага изпити за шофьорска правоспособност. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК.

По думите му става въпрос за автомобили, които са оборудвани с технически средства, които да дават пълна, ясна и точна информация за поведението на курсиста и за поведението на изпитващия. „Предстои да се уточни техният необходим брой и необходимият финансов ресурс. Обсъжда се вариантът да бъде възстановено обучението и изпитите на полигон“, обясни още Желязков. По думите му ще бъде създадено звено за наблюдение на практическите изпити за придобиване на шофьорска правоспособност.

Министър Желязков заяви, че във връзка с техническата изправност на превозните средства се предвижа е автосервизитие да дават минимум 6 месеца гаранция за извършените от тях ремонти. „В публичния регистър на сервизите ще бъде набирана и поддържана цялата база данни по отношение на характеристиките на сервиза, служителите и тяхната квалификация. Това ще дава възможност за създаване на история на ремонтите на автомобилите“, заяви Росен Желязков и добави, че с тези мерки ще се подобри пътната безопасност.

Човешки грешки са причина за 96, 5 % от катастрофите в страната. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на конференцията.

Той посочи, че броят на загиналите през 2020 в страната ни не бива да надвишава 388 души. По думите му макар през миналата година да е налице намаление на броя на загиналите в сравнение с предходните две години, все още сме далеч от тези данни. Според него инцидентите на пътя са предотвратими и от значение за това са участниците в движение и водачът.

Според него липсата на дисциплина, нетолерантното и агресивно поведение са проблеми, с чиито справяне трябва да се ангажират всички. „Решаването на проблема до голяма степен е зависимо от човешкия фактор. Считаме, че от критична важност е да насърчим промяна в поведението на всеки един гражданин“, каза още Маринов.

По думите му едва 0,5 % от всички случаи причина са пътните условия, а техническата неправност е причина за 0, 07 % от произшествията. „Тези фактори, обаче са предмет на широка обществена дискусия“, каза той и посочи, че за това е особено важно да се работи за въвеждане на транспортна система, нетолератна към грешките.

"От началото на годината при пътни инциденти в България са загинали 24 деца, т.е. цял училищен клас", допълни Маринов.

Министър Младен Маринов заяви, че на практика няма семейство, което да не е пряко или косвено засегнато от войната по пътищата. „На тези проблеми няма бързи и универсални решения. Факт, е че ако се използват като политическо оръжие, няма как да постигнем успех“, подчерта още министърът на вътрешните работи.

По думите му ако се работи с неправителствени организации, частния сектор и се намират и предлагат конкретни решения може да сме сигурни, че правим всичко, което зависи от нас. „Безопасността на движението по пътищата е ключов приоритет на правителството, но не бива да забравяме , че тя е право и отговорност на всеки гражданин. Пътната безопасност е сложен комплекс от обществени отношения“, каза Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България