Министър Росен Желязков: Тол таксите няма да се отразят апокалиптично на бизнеса

Подготвят генерален план на пристанище Варна

Въвеждането на тол таксите няма да се отрази апокалиптично върху бизнеса, както се коментира в момента. Това заяви във Варна транспортният министър Росен Желязков. "Големите ставки ще се отнасят само за много тежките автомобили над 12 тона, с повече от три оси, каквито не се ползват за превоз на хранителни стоки и продукти. Хубавото е, че системата ще бъде тествана експериментално и този преходен период ще даде възможност за набиране на данни за анализи", подчерта министърът.

Той посети полигона на Български морски квалификационен център /БМКЦ/, за да се запознае с новите тренажори, на които годишно се обучават близо 3000 български и чуждестранни моряци. До момента държавата е инвестирала в БМКЦ 1 млн. лв., предстои са бъдат вложени още толкова средства, каза Желязков.

Той допълни, че е сключен договор за разработване на генерален план на пристанище Варна, който в момента се разглежда от Междуведомствения съвет. "Източната част на порта е и ще бъде зона за обществен достъп и круизен туризъм. В момента върви голям проект за удълбочаване на каналите и развитието на Варна-Запад", поясни министърът. Според него за развитието на пристанище Варна ще се работи мащабно, а не на парче, като решенията трябва да се вземат след обсъждане с местната власт, синдикатите и цялата варненска общественост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България