Министър Румен Порожанов е призован като свидетел по делото на Миню Стайков

Към настоящия момент, по това наказателно производство тази седмица, има призовани редица длъжностни лица от ДФ „Земеделие“, включително и бивши директори на ДФ „Земеделие“, които ще бъдат разпитвани на този етап в качеството на свидетели. Призован е като свидетел Румен Порожанов. Това заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев, прокуратурата, цитиран от БГНЕС.

По-рано днес специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Миню Стайков, обвинен за участие в престъпен сговор за злоупотреби с европейски фондове, а Специализираният съд взе тази на най-тежка мярка.

„Към настоящия момент, по това наказателно производство тази седмица, има призовани редица длъжностни лица от ДФ „Земеделие“, включително и бивши директори на ДФ „Земеделие“, които ще бъдат разпитвани на този етап в качеството на свидетели. При събиране на доказателства, че някой от тях е виновен, извършил умишлено някакво престъпление или престъпно деяние ще бъдат предприети действия, съответно ще бъде привлечен към наказателна отговорност. Призован е като свидетел Румен Порожанов, той ще се яви в Специализираната прокуратура за разпит в качеството на свидетел по това наказателно производство”, каза прокурор Ангел Кънев след решението на съда днес. Порожанов, който в момента е земеделски министър е извикан в качеството му на бивш шеф на фонда.

Преди дни стана ясно, че Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по Програмата за развитие на селските райони. Предметът на разследване по досъдебното производство е престъпно сдружение за злоупотреби с фондове на ЕС. Разследват се отпускане на средства за периода 2015 – 2018 година. Разследването за злоупотреби е свързано с Програмите за развитието на селските райони и по програмата за конверсия на лозя. Принципал е ДФ „Земеделие“. Става дума за съвсем различно разследване от това, за което преди 8 месеца в качеството на обвиняем беше привлечен бизнесменът Миню Стайков, уточни тогава заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Днес адвокатът на Стайков Лъчезар Таков заяви, че в събота е изтекло 8-месечното задържане на неговия клиент. „В събота трябваше да бъде освободен”, каза защитникът. На въпроса как се гледа днес мярка за неотклонение, адвокатът обясни, че му била наложена 72-часово задържане в Софийския затвор. „Той е на легло в болницата при Софийския затвор и внесоха искане, пак в рамките на 72 часа, но всички останали обвиняеми, които бяха по първото дело ги пуснаха, след като изтече 8-те месеца. Само по отношение на него беше направено искане за задържане”, каза адвокатът му. Неговото предположение е, че това няма нищо общо с правото, а това е начин да се заобиколи закона. „Цели се да бъде смачкан Стайков. По правни причини не би трябвало да бъде смачкан, защото по делото няма такива доказателства. Остават още два вида причини едните са икономически, а другите са политически, вие си отговорете по какви причини, но аз смея да твърдя, че заради правни съображения той няма за какво да бъде задържан”, каза той пред журналисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право