Забраняват с наредба растителните мазнини в млечните продукти

Министерството на земеделието е в комуникация с Европейската комисия за регистрация на българските продукти за защитено географско указание. Това заяви на празника на горнооряховския суджук министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Той обяви, че около десетина производители на продукти са подали документи и очакват становище преди изтичане на крайните срокове.

„Има забавяне заради непостъпила още преди 10 г. цялостна документация в регистрите на МЗГХ. Сред изчакващите одобрение продукти са бялото саламурено сирене, кашкавалът и киселото мляко”, каза Порожанов.

Министърът коментира, че в процес на разработка е Наредбата за наличието на минимално количество месо в различните месни продукти.

„Предстои публикуване на Наредба за млечните продукти, чрез която ще бъде забранено използването на растителни мазнини в производството. Тя ще влезе в сила през втората половина на юли. Тези производители, които не изпълняват изискванията на наредбата ще минат в групата на производителите на имитиращи продукти и няма да се водят млечни производители”, уточни Порожанов.

Той добави, че контролът ще се осъществява от специално звено от МЗГХ и освен проверка на документацията, се предвижда и визуален контрол и проби. Актовете ще бъдат издавани от БАБХ, а на нарушителите ще им бъде отнеман лицензът за производство на млечни продукти.

При визитата си в Горна Оряховица министър Порожанов информира още, че МЗГХ настоява за промени в Закона за земята, който влезе в сила от 22 май тази година. Поводът е обявената от зърнопроизводителите стачна готовност заради невъзможност да спазят срока до 22 юни за подаване на новите декларации за договорите за наем над една година.

"Тези добавки в парламента за регистриране на нотариални заверки на договорите с отдаване под наем е несериозно. Не мога да кажа, че парламентът е приел несериозно решение, но то е неизпълнимо. Вече съм подготвил писмо до Земеделската комисия”, подчерта министър Порожанов.

Той коментира, че от МЗГХ предлагат да се удължи срокът и да се редуцира обхвата на договорите, които трябва да бъдат допълнително нотариално заверени, но само там, където няма собственици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България