Министър Сачева: Първите плащания по мярката 60/40 се очакват на 16 април

Кадър от БНТ

Добрата новина е, че след три поредни дни, вчера за първи път има спад в броя на регистрираните безработни. Това съобщи социалният министър Деница Сачева по БНТ. Общият брой за вчерашния ден са 5776. 647 души вчера са намерили работа.

"Всички наши сънародници, които се връщат от чужбина също могат да кандидатстват за обезщетение. До момента 745 човека са се възползвали от това. От същото право могат да се възползват и наши сънародници, които са останали без работа в друга европейска страна", каза министър Сачева.

Всички имат право на три отказа на предложение за работа, след което губят правото си на обезщетение.

По мярката 60/40 има подадени 1223 заявления за 16629 работници и служители. Нормално е динамиката в подаване на заявления да продължи да расте, тъй като работододателите имат нужда от време за подготвяне на документацията, коментира социалният министър.

Първите плащания по схемата за подпомагане на заетостта в предприятията, станала популярна като "60/40", се очаква да започнат от 16 април след получаване на разрешението от Европейската комисия на 14 април. Това е записано и в самото постановление, уточни Сачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика