Министър Семерджиев: Водата в Хасково не крие риск за здравето за хората

Няма съществуваща заплаха за общественото здраве, увери министър Илко Семерджиев на пресконференция по повод установеното замърсяване с уран на два от водоизточниците, които снабдяват Хасково с питейна вода. Здравният министър заяви, че е получил уверенията на ВиК - Хасково, че градът има и други водоизточници, така че може да се осигури с вода без риск за хората.

От РЗИ-Хасково са издали заповед за спиране на ползването на кладенците и предписание за алтернативи източници, така че населението светкавично да бъде захранено с вода. Тези дейности са извършени в максимално кратък срок. Бяхме информирани и направихме бърза координация с МОСВ и МРРБ. В резултат на това, направихме поредица от срещи с министри и експерти. Подписахме съвместна заповед, в която участват управленци и експерти от трите ведомства“, коментира Семерджиев.

Министър Семерджиев припомни, че на 30 март т.г. с министър Костова са подписали договор, с който МЗ е било финансирано с 10 млн. лв. за оборудване на 10 лаборатории за мониторинг на качеството на питейните води. „Политиката ни е такава, че без да имаме казуси, се грижим за качеството на водата. Предприетите мерки са част от помислена политика. Реакциите ни са светкавични и по постигане на резултати. Нямаме конкретен идентифициран здравен риск“, каза още здравният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве