Министър Танева: Опожарените горски територии са 25 000 декара, но това не е най-пиковата година

"Тази година, към момента, регистрираните пожари са 315. Опожарените горски територии са 25 000 декара." Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в интервю пред Bulgaria ON AIR, цитирана от "Фокус".

„Пожароопасният сезон продължава, всички служители са в повишена готовност”, подчерта министър Танева.

По думите й засегнатите горски територии могат да се възстановят по естествен път или да бъдат залесени.

„Там, където пожарът е върхов и са напълно унищожени тези територии и насажденията върху тях, там веднага преминаваме към залесяване”, обясни земеделският министър. Тя напомни, че срокът, в който става видно дали засегнатите горски територии могат да се възобновят самостоятелно, е 3-годишен.

„Искам да обърна внимание на два факта. Това не е най-пиковата година по отношение на пожарите. В последният месец, броят на пожарите и интензитетът им е два пъти по-висок, отколкото средата на тази година и наистина се създава това усещане за тази година. За тази обстановка влияние има климата, горещините. Продължаваме да сме в пожароопасният сезон, всички трябва да бъдем изключително внимателни”, отбеляза министър Танева.

Тя призова хората и земеделските производители да бъдат внимателни в действията при извършване на дейности, при които има опасност от възникване на пожар, защото според статистиката 97% от пожарите са вследствие на човешка намеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България