Министър Теменужка Петкова: В Гърция пристигна танкерът, който ще достави втечнен природен газ за България от САЩ

Снимка: Архив

Късно тази вечер на терминала в Ревитуса пристигна танкер, който ще достави първите количества втечнен природен газ за България с произход САЩ, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг.

„Тази доставка стана възможна благодарение на договора, който „Булгартрансгаз“ сключи с доставчика „Колмар“. Това е холандска компания, един от лидерите на пазара на втечнен природен газ“, посочи тя.

„Тази доставка е на конкурентни цени, по-ниски от досегашните доставяни“, коментира Петкова. „Това е една много сериозна крачка напред към либерализацията на пазара в България и един много ясен знак, че правителството работи изключително целенасочено в посока диверсификация и то не само на думи, а и на дела", заяви Петкова.

Енергийният министър добави, че България е договорила 140 млн. кубически метра газ, различен от руските доставки на синьо гориво. Количествата, които са доставени, са 90 млн. куб. метра за второто тримесечие, и още 50 млн. куб. метра за третото тримесечие.

Доставчикът депозира официално писмо до Министерство на енергетиката с ясно заявление за участие на пазара на газ в България и иска да участва в доставките на газ с около 500 млн. куб. метра през следващите 5 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България