Минус 15 градуса сковават страната

Снеговалежите спират, но сибирският студ продължава

Очакваме затопляне от петък, прогнозира синоптикът Петър Янков

Сибирски студ и температури до -15 градуса ни връхлитат от вторник и ще продължат до сряда вечерта. Тогава ще бъдат най-мразовитите дни от периода на студената вълна, която ни удари в средата на миналата седмица, обяви пред “Труд” синоптикът Петър Янков. По думите му снеговалежите ще спрат утре.

“Във вторник и в сряда няма да пада сняг и поради тази причина ще бъде толкова студено и мразовито. Има предпоставки да се образуват и опасни ледове. В сряда вечерта се очакват нови валежи”, каза още метеорологът.

Според Петър Янков все още е трудно да се говори за съществено затопляне, но в четвъртък температурите слабо ще се повишат. “Положителни температури очакваме чак в петък и събота, с минимални температури от -2 и максимални до плюс два. В неделя отново ще има снеговалежи”, допълни синоптикът.

При рязък спад на температурите кръвоносните съдове се свиват, за да ограничат отделянето на топлина и работата на сърцето се затруднява, обясняват кардиолозите. Кръвта започва да се движи по-трудно през стеснените съдове и кръвното налягане се увеличава. За да се намали рискът от сърдечни проблеми, специалистите съветват да се избягва студът, а при невъзможност, да се движим, но умерено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България