Миньорите от "Бабино" отказват да приемат споразумението

Миньорите от рудник "Бабино", които протестират под земята вече трето денонощие, са отказали да приемат постигнатата договореност между ръководството на "Въгледобив Бобов дол" и излъчената група от техни колеги, съобщава БНР.

Около сто души остават под земята, останалите им колеги протестират пред входа на предприятието. Те реагираха на заканата на собственика, че ще има съдебни искове срещу протестиращите миньори. Директорът на мината е обещал днес да се изплатят заплатите за август, до 25-и октомври - тази за септември и всяка седмица да се дават месечните ваучери за храна, докато не се изчистят всички дължими към хората добавки.

Малко преди 15.00 часа с протестиращите се срещна и омбудсманът Мая Манолова. Пред медиите тя каза, че най-важното е да се получат гаранции, че мината няма да бъде ликвидирана и да се гарантира спазването на правата на работниците.  Пред БНР Манолова е съобщила, че 10 от протестиращите  ще останат в мината до пълно изпълнение на исканията им. Протестиращите ще спрат стачката, ако заплатите им бъдат преведени до края на деня. По-рано  ръководството на Въгледобив "Бобов дол" обяви, че плаща заплати за август само на хората, които спират протеста.

Само работещите в рудник "Бабино" не са получили заплати за август, всички останали от "Въгледобив Бобов дол" са получили възнагражденията си в пълен размер. За работещите в "Бабино" условието на ръководството е хората, протестиращи под земята, да подпишат предложеното им споразумение и след като получат възнагражденията си, да излязат от галериите, което те категорично отказаха и настояват освен августовските, да получат и септемврийските си заплати, както и сумите, които имат да получават под формата за ваучери.

Късно снощи за около 10 минути е спрял да работи вентилаторът, който вкарва въздух в галериите, каза един от миньорите.

Въпреки влошеното им здравословно състояние и намерението на работодателя да заведе искове срещу тях за възпрепятстване на производствения процес миньорите под земята и колегите им, които ги подкрепят отвън, все още отстояват исканията си.

В сряда от КСНБ съобщиха за договорени с ръководството искания на миньорите – до края на работния ден да бъдат изплатени заплатите за август, включително ДМС-то и без удръжки за цялото дружество, заплатите за септември да се платят между 5-и и 10-и ноември, а най-късно до 17-и октомври да се платят и ваучерите за месец март. Останалите дължими ваучери трябва да бъдат изплатени до края на годината. Договорено беше подусловие – миньорите да излязат от рудника, но протестиращите останаха в забоите.

Снощи управителят на мината Красимир Чаврагански се срещна с протестиращите миньори на входа на централата, но беше обвинен, че ръководството на мината се подиграва със съдбата на хората. Чаврагански каза, че бъдещето на рудника ще се решава в петък. На пресконференция по-рано вчера той каза, че "Бабино" е нерентабилен. Управителят на мината посочи още, че значителна част от работниците ползват фалшиви болнични, което още повече затруднява работата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България