Миньорите от "Бабино" отново на протест

Повече от 4 часа продължава протестът на около 200 съкратени миньори от рудник "Бабино", които искат да им бъдат изплатени обезщетения от една заплата и ваучерите за храна за 3 месеца. Протестиращите отхвърлиха предложението на ръководството на мините за поетапно изплащане в рамките на 6 месеца, предава БНР.

Следобед те блокираха пътя на изхода на Бобов дол, за да спрат камионите с въглища за ТЕЦ "Бобов дол".

Протестиращите не приемат съдействието на синдикатите и освиркаха шефа на мините инж. Харалампи Златанов, който след като дълго го чакаха, накрая излезе при тях: "Това, което ви се дължи и което ви е начислено, ще ви бъде изплатено в един срок от 6 месеца."

В отговор някои от миньорите заявиха: "Предлагаме незабавно изплащане на брутните на тези момчета."

Някои, както сами твърдят, били манипулирани от ръководството на мините – получили печат в трудовите си книжки, че им е изплатено всичко, сумите им са депонирани, но реално не са ги получили.

Част от протестиращите пристигнаха с таксита от Дупница и близките села до бариерата на минното дружество, въпреки снега и студеното време. Те настояват обезщетенията им да бъдат изплатени веднага. Мините имат пари. Отпуснати са им милиони за ликвидация. Сега и тези наши заплати ще потънат, недоволстват миньорите.

Протестиращите настояват при тях да отиде наемателят на мините и мажоритарен собственик на ТЕЦ-а Христо Ковачки. При протестиращите беше и кметът на Бобов дол Елза Величкова.

Миньорите отказват да преговарят с ръководството. От 10 януари тази година започна поетапно масово съкращение на 420 миньори от рудник "Бабино", което трябва да завърши на 30 юни 2018 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България