Миню Стайков - Карнобатман

Снимка: Архив

Жичкаджия, Апаша, Алкохолен бос, Цар на спирта, Алкохолен Барон… През годините така са наричали в различни публикации Миню Стайков, който пак е в светлината на прожекторите. Този път - на прокуратурата. В сряда шефът на “СИС Индустрийс” бе задържан заедно с още 9 души по подозрение за участие в нелегалната фабрика за цигари, разкрита още на 18 юли в Карнобат. А вчера получи тежки обвинения.

В Карнобат го знаят всички. Но не обичат много да говорят за него, защото почти няма семейство, което да не се препитава в неговите фирми – дестилерии, винарни, лозови масиви, мелничен комбинат…

Някои обаче си спомнят, че още преди 1989 година изкарвал нелоши пари, като заснемал на видео сватбени тържества. Това е още преди да започне работа като електротехник. Миню Стайков е роден през ноември 1961 г. в Карнобат и твърди, че детството му е минало по лозята, от които сега фирмата му държи 26 000 декара. Завършил е селскостопански техникум, но започва работа като електротехник. Учи и мениджмънт, а в края на 1989 г. регистрира първата си фирма “Топаз” по тогавашния Указ 56 за насърчаване на дребното предприемачество. Тогавашното момче днес управлява наистина алкохолна империя, която е първа или втора на българския пазар според различни оценки.

Миню Стайков прохожда в търговията с вносен алкохол. Първите му доставки са за курортите по морето, а после и за цялата страна. “СИС индустрийс” е създадена през 1992 г., като в нея тогава влиза като съдружник баща му Стайко, а в момента се управлява от съпругата му Рени Михайлова Стайкова. Самият той сега по данни от Търговския регистър участва в управлението на други 9 фирми, сред които не са “Винпром Карнобат” и “Топаз мел”, в които Стайков е само собственик на дялове.

През 1991 година Стайков се свързва с холандски бизнесмени, чиято фирма е с двестагодишна история в алкохолния бизнес. По лиценз пуска серията “Савой клуб”. Тази марка тогава е собственост на “УТО Недерланд”, втора по мощ в своята страна. Така залива пазара с водка, джин, уиски, ром, бренди. Чрез същата фирма у нас влиза бърбън – американско производство, който се бутилира под марката “Савой клуб”. Пак тогава на пазара излиза и друга серия на Стайков – “МаКой”, заимствана от английската “У. Б. В. Мидланд дистилърс”.

Постепенно компаниите на Стайков се налагат като едни от най-големите производители на твърд алкохол и на вина у нас. Според различни данни държи около 30 процента от този бизнес в България. Отваря луксозни офиси в столицата срещу японския хотел. Ходилите там разказват, че всичко в кабинета му било тапицирано със скъпа кожа от щрауси, има добра колекция от картини, някои от тях – шедьоври на изобразителното изкуство, обича да пътува по света, да пазарува от елитни модни къщи, да ходи на лов.

През януари 2004 година взрив в асансьор в съседната сграда на ул. “Дж. Баучер” в столицата убива собственика на “Интерпетролеум груп” Стоил Славов и още трима души. Тогава Миню Стайков споделя, че “За съжаление, никой от нас – граждани, бизнесмени или министри, не е застрахован от посегателствата на битовата, уличната или организираната престъпност”. Но подчертава, че няма основание да се смята, че взривът има отношение към него или към компанията му.

Името на “СИС Индустрийс” многократно е замесвано в скандали около незаконно производство на алкохол. Още по времето на кабинета “Костов” фирмата бе нарочена като участник в контрабанда на спирт. Тогава беше проведена прословутата операция “Градус”, но след едно дарение от Миню Стайков на фондацията на Елена Костова “Бъдеще за България”, нещата утихнаха. Стайков твърди, че е дарил 15 000 лева, но според други източници ставало дума за над 40 000 лева, както и стоки в натура – брашно и захар.

През 2005 г. пресцентърът на МВР съобщава за акция в офиси и помещения, ползвани от “М. С., по прякор Апаша”. Оттогава прозвището му се лепва като бандерол. Но и след тази акция на МВР няма последици за собствениците на компаниите.

Гости на бизнесмена в Карнобат през годините са били доста от политическите лидери на България. Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев са зарязвали заедно с него лозя за Трифон Зарезан. През 2004 г. му гостува президентът Георги Първанов. Който година по-рано удостоява Стайков с юбилеен медал “100 години “Илинденско-Преображенско въстание”, а бизнесменът го дарява със скъпа ловна карабина.

Според данни за 2017 г. “СИС индустийс” е имала оборот от 36 млн. лв. от вино и 44,5 млн. лв. от твърд алкохол. Голям е и годишният оборот от търговията с брашно на “Топаз мел” – 76,7 млн. лв. Мелничният комбинат на фирмата е с модерно оборудване и е един от най-големите на Балканите.

 

Приятелства за милиони

Миню Стайков е близък приятел на зам.-шефа на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев – един от най-големите зърнопроизводители в Карнобатско. Неотдавна Бенчев бе обвинен за укривателство на Димитър Желязков-Митьо Очите. През 2005 г. Стайков и Бенчев обявиха публично плановете си да строят летище в Карнобат, тъй като щели да си купуват по един самолет, но това не се случи.

Синът на бизнесмена Стайков е разведен с Александра – щерката на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Има и дъщеря Яна.

 

За него

Да хванем едрите риби

Щетата, която е нанесла на държавния бюджет откритата край Карнобат нелегална фабрика за цигари, възлиза над 70 млн. лева. Към момента е задържано за 24 часа лицето Миню Стайков. “Мерки досега не бяха предприети, тъй като нуждите на разследването и на държавата предполагат да бъдат хванати “едрите риби” – организаторите и ръководителите на това нелегално производство”.

Борислав Сарафов, шеф на националното следствие,

Цветанов го е подслушвал

Ще оглася информация за незаконно подслушване, извършвано под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Ако тази информация се окаже вярна, ще се окаже, че е извършена безскрупулна злоупотреба с власт…

Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Миньо Стайков, Красимир Гергов, Цветелина Бориславова са сред подслушваните бизнесмени. Това е безпрецедентен скандал и погазване на Конституцията и законите.

Сергей Станишев

Посрещнахме световните лидери с уникален вкус от Карнобат

Уникалният вкус на Карнобат, събрал най-доброто от нашите лозя, стана истински посланик на българския дух, традиции и самобитност по време на Срещата на върха в София. Любимата ракия на Брюксел, както е по-известна “Кехлибар” сред ценителите заради златния си медал от Concours Mondial de Bruxelles, даде повод на Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Себастиян Курц, Виктор Орбан, Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни, и на останалите лидери от 28-те страни членки на ЕС, да вдигнат историческа наздравица за европейското бъдеще на Западните Балкани.”

Из рекламна публикация за европредседателството

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети