Мирей Матийо - Френската Пепеляшка

Гранд дамата на френския шансон Мирей Матийо ще изнесе бляскав гала спектакъл на 10 април 2020 г. в София. За първи път в своята феноменална кариера звездата на Франция идва у нас, а поканата е от Продуцентска компания АРТ БГ.

Прелестната Мирей е вълнувала с великолепния си глас и красота стотици милиони зрители по света по време на своята изумителна кариера. “Врабчето от Авиньон”, както още я наричат сънародниците й, сравнявайки я с недостижимата и най-любима френска звезда - Едит Пиаф, никога не измени на стила си и на френския шансон, запленил много хора по всички континенти.

Нейният чист и силен глас приковава вниманието на слушателите повече от половин век. Тя буквално завладява всички около нея, карайки ги да слушат и да вярват на това, за което пее. В нейния плен са били най-знаменитите мъже на света. Макар да избира кариерата пред това да има семейство, любовта е тази, която я поддържа жива. Истината обаче е тривиална - сцената е най-голямата й любов. А тя е пяла на нея с такива великани като Франк Синатра, Хулио Иглесиас, Шарл Азнавур, Пласидо Доминго, Том Джоунс...

Мирей Матийо, която на 22 юли стана на 73, продължава да е прекрасно изглеждаща, витална, неостаряваща. Певицата с шармантно френско излъчване, съчетано с доза миловидност и днес остава един от символите на Франция. Тази крехка жена се превърна в бижуто на цяла една епоха. Неслучайно нейният образ е в скулптурата на Мариана, националната героиня на Франция. С такава чест са удостоявани големи дами като Бриджит Бардо, Катрин Деньов и Летисия Каста. Прочутият й бретон и прическата “сасон” са нейната запазена марка повече от половин век. Голямата й усмивка и онова прелестно френско “Р” не могат да бъдат сбъркани с ничие друго. Както казват напоследък за такива жени като нея - няма скоро да има. Те остават в онова време, което безвъзвратно си отмина. Времето на жените истински икони. Вечните.

Историята на Мирей Матийо е като тази на Пепеляшка. Родена е в бедно семейство във френския Прованс, в градчето Авиньон. Мирей е най-голямата дъщеря на каменоделеца Роже, а след нея се раждат още 13 братя и сестри. Нейният ръст е само 153 сантиметра, а килограмите й - 46. Но дори да бъде някъде сред тълпата е невъзможно да не я забележиш - с вечния бретон, с червените устни, пронизителния, но топъл поглед и гъстите вежди. И френският шик.

Детството й преминава при страшна бедност, но е пълно с любов и щастие. Как може да се чувстваш като имаш 13 братя и сестри, а майка ти отдава цялата си любов на всички. Самостоятелна стая Мирей успява да получи чак, когато е на 14 - тогава общината дава на семейството петстаен апартамент. Разбира се в “самостоятелната” стаичка бъдещата звезда живее с още три от сестрите си.

Звездните очертания на живота й се появяват след участие в един песенен конкурс в Авиньон. Макар нещата да не се получават, на третия опит прекрасният глас на Мирей в песента на Едит Пиаф “Животът в розово” е оценен от местното жури и тя е изпратена да участва в шоуто “Игра на съдбата” в Париж през 1965-а. Появата й в черна рокля, подобно на Пиаф, произвежда фурор. Зрителите са буквално покорени от маниера на пеене, от силата на гласа, журито също. И на другия ден след участието й - тя вече има договор. Продуцентът Джони Старк го подписва с баща й. Но това е само началото на един дълъг и труден път. Учат я на всичко - как да се движи, как да ходи на токчета, как да се държи в обществото и как на сцената. И още - Матийо учи езици и се мъчи да се освободи от авиньонския акцент.

В края на 1965-а, точно преди Рождество, зрителите виждат новата Мирей Матийо. Тя се качва на най-престижната френска сцена в зала “Олимпия”, за да открие концерта на Саша Дистел. В залата присъстват много звезди и всички са покорени от гласа й, но откриват приликата й с любимата Едит Пиаф. Импресариото решава, че не бива да остане в сянката на голямата Пиаф и успява да развие музикалния й талант. Точно с помощта на Джони Старк Мирей извайва сценичния си образ - на скромна и елегантна французойка, с късата прическа “сасон” и кораловия руж.

Едва ли някой подозира в началото какво чака красивата и талантлива Мирей. Най-малкото, че тя ще стане най-известната френска певица на 70-те, 80-те и 90-те. Че ще бъде символът на Франция по света. Първият й диск излиза веднага през 1966-а и само за половин година е изкупен в цялата страна - 1,7 милиона екземпляра. Започват гастроли в целия свят, а Мирей е най-щастлива - вече може да купи дом за своето голямо семейство. Следват стотици концерти по целия свят на всички континенти, безброй награди, платинени плочи. И най-важното - любовта на публиката. Обикват я завинаги навсякъде - в родината й, в Германия, в Русия и бившия Съветски съюз, САЩ и къде ли не. Мирей има издадени 40 албума, а записите й са продадени в тираж от над 133 милиона винилови плочи и 55 милиона сингъла по цял свят. По време на феноменалната си кариера е изпяла над 2000 песни на 8 езици.

През 1989 г., когато се чества 100-годишнината на Айфеловата кула, на певицата е поверена огромната чест да изпее химна на Франция - “Марсилезата” в съпровод на Националната гвардия и хора на френската армия. Изпълнението й показват всички телевизии по света в този ден.

За такава жена и певица не можеш да пишеш и говориш просто ей така. Красотата й е достойна за кралица, а талантът й - извънземен. Символ на абсолютната френска елегантност и финес. А българската публика я чака, за да й даде цялата си почит и любов.

 

Пее с хор “Александров”

Известен е фактът, че кариерата на бъдещата звезда стартира и с “помощта” на световноизвестния ансамбъл на Червената армия - “Александров”. След съвместното й изпълнение с тези невероятни музиканти, френската преса е единодушна: “Роди се новата звезда на Франция”. С червеноармейски хор тя пее няколко пъти, а след трагедията със самолетната катастрофа през 2016-а, Мирей страда неудържимо и пише: “Златните им гласове се възнесоха в небесата. Хорът ме издигаше над сцената, вдъхновяваше ме и ми даваше сила”.

 

За нея

Тя е съвършената жена и мое вдъхновение

Тя е съвършената жена, мое вдъхновение. С нея не просто е лесно да се работи, с нея работата е забавление. Фина, нежна, вечна - тя е френската жена.

Кристиан Лакроа, моделиер

 

Щедро дарява хората с песните си

Във Франция и Русия, както и в други страни по света искрено Ви обичат като ярка, необичайно талантлива певица, като обаятелен, доброжелателен и открит към общуването човек. В разстояние на много години Вие щедро дарявате хората с песните си.

Руският президент Владимир Путин по повод нейна годишнина

 

Различна е от Едит Пиаф

Въпреки че и на двете им казват “врабчето”, Мирей се различава много от Едит Пиаф, макар блендата им да е една и съща. Едит ходеше от тъмната страна на живота, докато Мирей - от светлата. Тя обича живота и животът я обича.

Морис Шевалие, актьор, (1888-1971)

 

Превърна се в кралицата на Франция

Живот на любовта (Une vie d’amour) - това е песента, която изпяхме заедно и тя ще остане завинаги наша. След Едит Пиаф тя се превърна в кралицата на Франция. Не само като певица, като артист, а като човек. Тя е посланикът на френската култура в света и посланик на света на хуманизма.

Шарл Азнавур, певец (1924-2018)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети