Мирела Демирева: Обещах медал преди година в Пекин и го взех

Silver medallist Bulgaria's Mirela Demireva celebrates after the Women's High Jump Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 20, 2016. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE

Бе необходим цял час, за да стигне Мирела Демирева до миксзоната на Олимпийския стадион, където се правят журналистическите интервюта със състезателите. Оказа се, че медалистките в скока на височина за жени бяха задържани на пистата от организаторите на официалното награждаване, което беше в самия край на състезателната програма.

След това Демирева резонно раздаде изявления за няколко чужди телевизии, както и пред камерата на БНТ. След това отговори на доста въпроси пред акредитираните български журналисти и чак след това отиде да получи поздравления от държавния глава Росен Плевнелиев и спортния министър Красен Кралев.

После лудницата за Демирева продължи – допинг контрол, среднощна официална пресконференция в пресцентъра на Олимпийския стадион, още поздравления отвсякъде.

 

- Мирела, какво си помислихте, след като стана ясно, че печелите сребърен медал?

- През главата ми като светкавица мина мисълта - преди година на световното в Пекин, където завърших девета във финала, обещах публично, че на олимпийските игри в Рио ще спечеля медал. Ето - спечелих го! И съм невероятно щастлива.

- Изравнихте личното си постижение във финала и това ви донесе големия успех…

- Да, така е. Когато успееш да постигнеш най-добрия си резултат на най-важното състезание, това винаги е гаранция за успех. В случая при мен успехът наистина е много голям. Доволна съм също така, че успях да правя опити и на два метра. И тези опити бяха доста добри според мен. Даже в първия бях много близо до преодоляване на височината. Но… тепърва започвам. Вярвам, че пътят ми в голямата атлетика тепърва предстои.

- Какво си казахте с конкурентките в сектора, когато състезанието завърши?

- Две-три от тях ми казаха само, че днес съм скачала много добре. И че медалът ми е заслужен, за което ме поздравяват.

- Българската лека атлетика чака олимпийски медал от 16 години. На кого бихте желали да посветите успеха си?

- О, не мога да кажа на кого искам да го посветя. Държа на толкова много хора, че не искам да рискувам да ги изброявам сега, защото може да изпусна някого и неволно да го обидя. В момента съм малко объркана. Вярвам, че като мине малко време ще усетя наистина какви са измеренията на това, което се случи тази вечер.

- Чухте ли се вече с майка си и баща си, които също са елитни лекоатлети?

- Не, не успях да го направя. Около мен досега след състезанието е пълна лудница. Надявам се по-бързо всичко, което трябва да се случва тук на стадиона по програма с мен, да приключи, за да мога да се чуя с тях по телефона и да разговарям с най-близките си хора. Не съм успяла да говоря дори с треньора си, да чуя какво е неговото мнение за представянето ми.

- С каква цел пристигнахте в Рио?

- Да спечеля медал, разбира се. Казах го в Пекин преди година, но си го мислех и мечтаех доста отдавна. Дори когато разбрах, че ще има олимпиада в Рио преди години, си казах - това е моята олимпиада. На нея ще спечеля медал! И го направих!

- А с каква мисъл се събудихте тази сутрин?

- Определено бях притеснена. Знаех, че предстои много трудно и много отговорно състезание. Но ужасно много исках медал. Състезанието, както видяхте, не тръгна добре за мен. Но фалът на първата височина не ми повлия особено. Знаех, че не би трябвало да имам никакъв проблем на 188 сантиметра. Въпреки че като начална височина за състезанието 188 см ми е малко високо лично за мен.

- Успяхте ли да разгледате Рио?

- За съжаление не. Видях само Олимпийското село и стадиона.

- Може би не е сега времето да говорите за плановете си, но…

- Продължавам напред и нагоре, разбира се. Имам много време да се състезавам пред мен, живот и здраве. И искам да продължа да скачам, да печеля медали и дай Боже, титли.

 

Закърмена е с лека атлетика

Мирела Демирева е закърмена с лека атлетика - и двамата й родители са елитни състезатели в Царицата на спортовете. Мирела е дъщеря на един от най-добрите ни състезатели на 400 м - Красимир Демирев, а майка й - Ваня Демирева, е участничка в българската щафета 4 по 100 м на олимпийските игри Сеул 1988.

Още деветгодишна тя започва да тренира под ръководството на младия наставник Антон Бонов в закритата писта на ст. „Георги Аспарухов“, която вече не съществува заради мащабния ремонт на сектор „А“ на арената. После се подготвя при Любомир Запрянов и десетилетие при Лили Видева, с която на практика влиза в голямата атлетика. Преди две лета Мирела заминава да тренира в Холандия при Рини Мартинос ван Льовен, с когото идват и най-големите й успехи.

 

Получава 200 000 лв. от държавата за медала

Мирела Демирева ще получи 200 000 лв. премия от държавата за сребърния си медал в скока на височина в Рио. Сумите за отличията на олимпийските игри бяха фиксирани в заповед на спортния министър Красен Кралев. Наградата за титла е 250 000 лв., за сребро призът е 200 000 лв., а за бронз - 150 000 лв. Става дума за чистата сума, която ще получат спортистите. А на практика ще вземат и допълнителна сума отгоре, с която да платят данъците си и да им останат обявените награди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта