Мирела и Ина са №1 на 2016-а

 

 

Мирела Демирева бе коронясана за Спортист на годината в 59-ото издание на класацията. 27-годишната лекоатлетка очаквано спечели анкетата на „Нове Холдинг“, в която гласуваха 154 спортни журналисти от 51 медии. Демирева бе най-добре представилата се българка на олимпийските игри в Рио - сребърен медал в скока на височина. Така царицата на спортовете за 16-и път излъчва най-добрия спортист на България, с което се изравни с най-успешния наш спорт - борбата.

За втора поредна година лекоатлетка е на върха на най-престижната спортна класация у нас - през 2015-а като номер 1 ликува европейската вицешампионка в тройния скок Габриела Петрова.

На второ място е бронзовата медалистка в борбата от Рио Елица Янкова, а трети е състезателят в паралелните дисциплини на сноуборда Радослав Янков - първият българин с Голям кристален глобус в зимните спортове.

Ина Ананиева триумфира категорично в анкетата на „Труд“ за Треньор на годината. Под нейно ръководство ансамбълът по художествена гимнастика спечели бронзов медал в многобоя на игрите в Рио 2016 и отличие в същия цвят на 2 обръча и 3 чифта бухалки от европейското първенство в Холон (Израел). Ананиева е едва втората представителка на художествена гимнастика с това престижно признание след Нешка Робева, която печели първото издание на анкетата през 1984 г.

След Ина в класацията остана треньорът на футболния „Лудогорец“ Георги Дерменджиев, под чието ръководство тимът за втори път влезе в групите на Шампионската лига и впоследствие си осигури участие в Лига Европа през идната пролет. Трети е Петър Касабов, личният треньор на Елица Янкова, когото БФ по борба избра след игрите в Рио за старши треньор на женския национален тим.

Ансамбълът по художествена гимнастика е Отбор на годината пред „Лудогорец“, мъжкия национален тим по волейбол за мъже и националния отбор по хандбал за жени.

Параолимпийският шампион и световен рекордьор в тласкането на гюле Ружди Ружди заслужи да е №1 сред спортистите с увреждания. Той бе предпочетен пред състезателя по тенис на маса Денислав Коджабашев.

Ананиева влезе в елитен клуб

Ина Ананиева вече е сред треньорите, които са печелили повече от един път анкетата на „Труд“. Тя е осмият член на ексклузивния клуб след Иван Абаджиев (вдигане на тежести), Димитър Пенев (футбол), Ангел Ангелов (бокс), Пламен Марков (футбол), Мартин Стоев (волейбол), Симеон Щерев (борба) и Михаил Таков (бокс). Ананиева спечели първия си приз през 2014 г., когато изведе ансамбъла до световната титла в многобоя.

В 33-тото издание на допитването бяха номинирани 12 специалисти от 6 вида спорт (виж таблицата), а Ананиева получи наградата си - картина на художника на стилна церемония в НДК.

„Преди 2 години спечелихме всичките си медали с лекота - заяви треньорката. - Сега отличията ни са по-изстрадани. Разбира се, че е успех медалът от олимпиадата - мечта за всеки спортист и треньор. Но имахме много странични фактори, които не бяха свързани със залата и които ни повлияха. Но както се казва: не може да стигнеш до рая, без да си минал през ада.”

Георги Дерменджиев е единственият представител на футбола сред призьорите. Специалистът изведе „Лудогорец“ до най-големия успех в Шампионската лига - трето място в груповата фаза. Преди това „зелените“ станаха за пети пореден път шампиони на България.

Борбата пък може да се похвали с присъствие в топ 3 и на двете анкети с третите места на Петър Касабов и възпитаничката му Елица Янкова при треньорите и спортистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт