Мирослав Клозе - последната антизвезда

Лионел Меси и Кристиано Роналдо са властелините на съвременния футбол. Суперзвездите. Веднага след тях идат Неймар, Суарес, Ибрахимович, Руни...

Нито един от тези великолепни кавалери на Цар Футбол обаче не са и близо до Мирослав Клозе, голмайстор №1 в историята на световните първенства. Никога не е бил под прожекторите, но винаги е бил безценният. Последният му гол, №16 на мондиал в националния отбор, бе срещу Бразилия. За легендарното 7:1 в Белу Оризонте. А в последния мач вдигна най-ценния трофей във футбола - световната титла на най-митичния стадион "Маракана". От миналата седмица Клозе вече не е футболист. Започва работа като асистент в националния отбор. Нова кариера, стартираща с много носталгия.

Мирослав Клозе е последната суперзвезда от своя вид. Иначе казано - антизвезда. Когато през 2000 година нападателят събра очите на Бундеслигата с първия си сезон в "Кайзерслаутерн", авторитетното списание "Шпортбилд" го покани за интервю. Какво направи Миро с първата си заплата? Помогна на родителите си да боядисат семеен дом, за който почти бяха събрали парите си. Само няколко седмици по-рано 20-годишният Клозе играеше в седма дивизия, в никому неизвестния "Блаудах-Диделкопф".

Извъртяха се 16 години. Клозе вече е световен шампион, голмайстор на мондиалите, голмайстор №1 на германския национален отбор (71 попадения), втори по мачове за бундестима (137), двукратен шампион на Германия с "Байерн", жива легенда на "Лацио". Етническият поляк остана винаги здраво стъпил на земята. Затова и не позволи да има тежко пропадане в кариерата. Дори най-взискателните не могат да си спомнят за скандал с марката „Клозе“. Може би след половин век освен рекорда ще се помни само радостта от головете му - с марково салто. Което дори не направи срещу Бразилия - на 36 години се страхуваше да не се контузи. Винаги е бил професионалистът за пример.

Клозе е единственият футболист в света, който има четири поредни медала от световни първенства. Също така никой друг не е играл в полуфинали на 4 поредни мондиала. Миро има по пет гола на две световни първенства, както настоящата немска звезда Томас Мюлер и перуанецът Теофилио Кубиляс. Абсолютен рекордьор по голове с глава на един мондиал - пет през 2002-ра.

Всичко това е на терена. Но когато не става въпрос само за голове, Клозе е джентълмен от най-висша класа. Срещу "Наполи" на 26 септември 2012 година германецът вкара гол с ръка за "Лацио", а съдията не видя - посочи центъра. Миро обаче не удари топката нарочно, изтича към рефера и му каза за провинението си. Арбитърът стисна ръката му. "Попита ме дали съм играл с ръка и за мен не бе проблем да кажа "да", направих го", обясни Клозе. Цяла Италия се поклони на феърплея. Това обаче не бе инцидент. Седем години по-рано, докато играеше във "Вердер", Клозе падна в наказателното поле и реферът отсъди дузпа. Миро обаче скочи срещу съдията - нямало нарушение. Получи приз за феърплей. "Гордея се с наградата, но не я заслужавам. Просто направих каквото трябваше", рече Клозе.

Година по-рано в продължението Клозе вкара победен гол в Битката за Рим срещу "Рома" - 2:1. Известните като неонацисти фенове на "орлите" издигнаха плакат "Клозе с нас", прието като хитлеристки поздрав. Клозе размаха ръце към трибуните с молба да го свалят. А после каза: "Политиката няма място на стадиона!"

"Понякога се питам дали съм мечтал за всичко това - казва Клозе. - Аз исках само да съм част от националния отбор на нашето световното първенство през 2006-а в Германия."

Всъщност Миро постигна много повече.

Никога не загърби Полша

Мирослав Клозе е легенда на германския футбол, който никога не забрави своята родина - Полша. Баща му Йозеф също е бил футболист, а майка му Барбара - полска националка по хандбал. Семейството бяга в Германия през 1986-а, когато Миро е само на осем.

Клозе и съпругата му Силвия имат две момчета - Луан и Ноа. В интервю пред списание "Шпигел" през 2007-а той призна, че у дома се говори само на полски. Католик по вяра, нападателят така и няма полско гражданство.

Пример за човек и спортист

Миро Клозе е пример за човек и спортист, който е отдал целия си живот за успеха на отбора. Сигурен съм, че като треньор ще е също толкова добър. С Миро германският национален отбор получава един допълнителен импулс, който ни е нужен в последните години.

Йоаким Льов, селекционер на Германия

Велик нападател

От името на "Байерн" поздравявам Клозе за великолепната му кариера. С нас спечели две титли, можеше и още повече. Миро е пример за всички млади футболисти със своята ангажираност и всеотдайност.

Карл-Хайнц Румениге, изпълнителен президент на "Байерн"

Голмайстор за историята

Винаги съм се възхищавал на Мирослав Клозе. Беше един от най-големите нападатели на нашето време. Пожелавам му да има същите успехи в бъдещите начинания. Клозе ще липсва на футбола.

Уейн Руни, голмайстор на "Манчестър Юнайтед"

Добре дошъл в клуба

Миро Клозе е добре дошъл в клуба на отказалите се. Подобри ми рекорда, което не беше приятно. В 21 мача на световно първенство да вкараш 16 гола е немислимо постижение. Невероятно бях щастлив за Миро, въпреки че победи моя рекорд.

Роналдо, бивш нападател на Бразилия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят