Мирослав Костадинов - Миро - Звезда на четири по четири

Един от проблемите да постигнеш всичко още преди да си навършил 22, е, че животът тепърва започва. Мирослав Костадинов - Миро от “Каризма”, слага във витрината си всички възможни музикални награди в България. На 33 е написал историята с най-успешния български дует, поне за последните две поколения. На 44 години Миро е сякаш прероден и подхвана висините на музикалния бизнес като високопроходима машина на четири по четири.

В малката пауза, в която отсъстваше от сцената, талантът премина през адската криза на 40-те, но сега се връща с ново лице, женен, отслабнал, отказал някои от пороците и с... нов дует. Миро завъртя два хита с ослепителната актриса - Койна Русева. А това е началото на нова страница в съдбата на твореца. А как ли ще изглежда на 55?

Мирослав Костадинов е роден на 10 март 1976 г. в град Толбухин (днешен Добрич). Родът на баща му са бежанци от Румъния. В кръвта на майка му тече кръвта на гагаузка и габровка. Баща му е бил с чепат характер. Въпреки че го канят да стане член на комунистическата партия, което е рядкост, той отказва и си създава не малко главоболия.

Като малък, Миро боледува непрестанно и се налага да стои при баба си Мария години наред. Единственото му забавление е да слуша музика по радиото. Малко преди да тръгне на училище се връща при майка си и баща си. Влечението му по музиката принуждават родителите да го запишат на пиано. След две годни вече участва в мюзикъл - “Росица и вълкът” по Парашкев Хаджиев.

Промените в държавата през 1989-а преобръщат целия свят на момчето. Там някъде се среща с протестантски мисионери и става ревностен християнин. През 1991 г. е открит от Георги Сарандев. Срещата между учител и ученик завършва с бляскава кариера. През 1995 г. Миро печели музикалния конкурс “Откритие”. Влиза и в тройката на “Златния Орфей”, което пък му носи участие на фестивала в Памуккале, Турция. Гост е на “The Voice of Asia”, заедно с Corona и Белинда Карлайл в Казахстан. През 1997 влиза в казармата, но попада на двама от най-големите български композитори и музикални педагози - Митко Щерев и Красимир Гюлмезов. Поддържа някакво войнишко творчество, но без никакъв успех.

Уволнението е свързано и с незабавно преместване в София. Знаете, София е неизбежна. Всичко пред младия мъж изглежда лесно постижимо. Още в началото на кариерата си, Миро вече притежава всички възможни престижни български музикални награди.

За да се издържа, работи в “Операта” - не, не в операта, а в музикалния ресторант “Операта”, където заедно с Тони и Галина Курдова са пеещи сервитьори. Срещата с Галя се превръща в дует, дуетът получава името “Каризма” и така се ражда една легенда. Това е най-успешният български дует в най-новата музикална история на България. Миро и Галя печелят над 50 отличия. Седем години по-късно се разделят, оставяйки зад гърба си един-единствен албум - “Еклисиаст” и серия от номер 1 сингли - “Рискувам да те имам”, “Колко ми липсваш”, “Ще избягам ли от теб”, “Минаваш през мен” и др. Зад гърба на успешния дует стои продуцентката Христина Ванчева, която успява да удържи емоциите в дуета и да ги държи на вярната магистрала.

През 2008 г. Миро издава първия си самостоятелен албум - “Омиротворен”. Проектът е хит. Той се става един от най-продаваните албуми в българската история. Хитът “Губя контрол, когато” става “любима песен за последните 15 години” от Дарик радио. В класацията на единствената радиомрежа за българска музика - БГ Радио в Топ 20 на всички времена Миро е с безпрецедентното участие на 6 песни.

Три години по-късно Миро започва кариера и на продуцент. Той поема младата звезда Дивна. И там се справя с лекота, доколкото нейния дебют “И ти не можеш да ме спреш” разбива класациите.

На 31 януари 2016 г. Миро записва песента “Има смисъл”. Песента е специално създадена за проекта Антарктида - “Послание на края на света до хората от утрешния свят”. Песента “Има смисъл” е вдъхновена от пътеписа на Людмила Филипова “Пътуване до края на света”. По нейна идея под българския храм “Св. Иван Рилски” на остров Ливинстън (база на Българския антарктически институт) на 24 декември 2016 г. (Бъдни вечер - точно преди Рождество Христово) се поставя времева капсула за следващите 50 години с послание от днешните хора до хората от утрешния свят. “Има смисъл” и книгата на Людмила Филипова са подарък за феновете му.

 

Борбата с алкохола

“Край с алкохола! Спрях да пия. Който не може да го направи, е слаб човек. Алкохолът те кара да грешиш непрекъснато, под негово влияние никога не можеш да вземеш правилното решение. Прави те зависим. Преди ми действаше като анестезия, за да понеса по-лесно случващото се около мен. Откакто преустанових с него, свалих 20 килограма мазнини - бях шишко с два задника, а сега превърнах плътта в мускули с движение и хранителен режим”. Това обяви Миро в сутрешния блок на бТВ преди година. Съпругата му Елица е тази, която му помага да се прероди. “Обаче всеки от нас е най-големият враг на самия себе си”, категоричен е Мирослав.

 

За него

Ще го обичам безрезервно

Не мога да си представя 10-годишния рожден ден на Фондацията (Фондация “Стоян Камбарев”, на която Деси е създателка и управителка) без Миро, който подкрепя младите ни таланти от самото начало. От една страна въздейства магически с енергията и харизмата си на публиката, от друга страна, той е важна част от живота ми и винаги ще го обичам безрезервно.

Деси Тенекеджиева, актриса

 

Докоснат е от Бога

Неведнъж съм казвал, че той (Миро) е докоснат от Него. Сигурно заради това има правото да има друг мироглед, да бъде омиротворен и да няма насита за този живот. Миро, не знам дали си приятел, или дух непокорен, или духовен месия, или просто човек, но бъди какъвто искаш... Ключето отваря звездните врати, но и старата кутия, а там едно сърце тупти...

Игор Марковски, продуцент

 

Той е като мен

Аз съм родена в Азия и татко ме наричаше: “малката азиатка”. Това много му хареса на Миро и той ме нарича така в моментите, в които ми блясват очичките, заемам отбранителна позиция и казвам: Ще направим най-доброто за нас! Той е като мен. Човек с много възможности за избор, който се наслаждава на всички удоволствия на живота. Човек с душа на артист не може да се спре, осъзнавайки само едната страна на живота, една малка частичка. Той иска да изпита всичко, да го разучи, да разбере дали му харесва, или не. Да види колко точно е красиво!

Галина Курдова, певица, пред “Ева”

 

Като чух парчето, забравих, че съм актриса

Когато разбрах, че ще си партнирам с Миро в песента „Нависоко“, се изсмях на предложението. Как така аз да пея с Миро? Аз съм актриса, той е певец. Но като чух парчето, забравих, че съм актриса. Просто, исках някак си да го изпея.

Койна Русева, актриса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети