Мирослав Лайчак с почетно звание „доктор хонорис кауза на УНСС“

Министърът на външните работи и европейските въпроси на Словашката република Мирослав Лайчак беше удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза на УНСС“ на официална церемония в академичната зала на Университета за национално и световно стопанство. Отличието връчи ректорът на вуза проф. Стати Статев.

Лайчак благодари за отличието и разказа, че с България го свързва специална и лична емоция.

„След като реших да уча езика ви, започнах да чета книги на български и да се интересувам от българска история. Избрах да напиша и дипломната си работа на български език“, каза министър Мирослав Лайчак. По думите му, и България, и Словакия са преминали през много интензивни исторически събития. Той допълни, че и двете страни са проявили устойчивост и амбиция да бъдат част от Европейската общност.

„Трябва да си припомняме миналото и да се учим от него. Много важна роля тук играе образованието. То е пътят към толерантността. Живеем в странно време, в което нямаме уважение към фактите. Това е парадоксален свят, в който хората никога не са били толкова информирани, но и толкова цинични“, подчерта министър Лайчак.

„Днес ЕС е заплашен заради егоистични подбуди. Затова от огромно значение е сътрудничеството. Нови конфликти можем да прекратим само чрез сътрудничество", каза още Лайчак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование