Мирослав Найденов: Оставката на Порожанов е политическа и беше неизбежна

Снимка: Архив

Оставката на Румен Порожанов беше неизбежна след натрупването на напрежението в последно време. Тя е политическа и едва ли е свързана с формалната причина, че зам.-директорката на фонд "Земеделие" все още е на работа. Това коментира пред БТВ бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

С поста си се разделя министърът на земеделието Румен Порожанов, което е седма оставка в кабинета на Борисов. Премиерът я прие, след като разбрал, че зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова още е на работа.

"Със сигурност причината не е в това, което беше обявено днес, че зам.-шефката на фонда все още не е освободена. Аз познавам много добре процедурите на управителния съвет на фонда, той трябва да я освободи, има определен срок, в който трябва да бъдат информирани участниците с надлежен дневен ред и т. н. Според мен тази формална причина е за пред медиите, случило се нещо в тези 4 дни", смята още Найденов.

Според него е странно, че преди дни Борисов е защитил Порожанов в предаването "Лице в лице", а сега събитията около оставката му се развиват толкова бързо.

"Предложената за поста му Десислава Танева е знаково", според Найденов.

"Това е така, защото на място, за което се твърдеше, че е от неявната подкрепа на ДПС, аз не мога да потвърдя вярно ли е, сега идва човек на ГЕРБ и то с опит в тази сфера", коментира още бившият земеделски министър.

Той спомена и скандала с къщите за гости, като заяви, че у хората трябва да остане чувството на справедливост. Найденов бе категоричен, че във фонд "Земеделие" има системен проблем, а оттам минава колосален финансов ресурс - около 7 милиарда евро, коментира още той.

По думите му трябва да се ограничи човешкият фактор при определяне на оценката на риска и кой да бъде проверяван, и кой - не.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България