Мирослав Найденов: Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат взимани еднолично

Снимка: Архив

"Тежък комуникационен и организационен проблем". По този начин формулира причините за напрежението около евтаназирането на близо 4000 глави добитък бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред БТВ. По думите му са допуснати груби грешки.

Ако приемем, че става въпрос наистина за чума, тук се появява проблем с действията на Агенцията по храните, чиито ветеринари вече са се изнесли от населените места, което е изключително опасно, каза той. Според него трябва първо да се започне с широка информационна кампания, а не да се пускат ветеринари без да се обяснява на животновъдите какво се случва.

Представители на Европейскта комисия е трябвало да бъдат поканени предварително, а не след съзадалата се криза.

По думите на Найденов директорът на БАБХ е трябвало веднага да се задейства според законодателството и да свика Съвет, който да се произнесе по този спорен въпрос.

Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат взимани еднолично, коментира още Найденов и допълни, че очаква оставката на д-р Дамян Илиев да бъде поискана.

Това избиване на животните е крайна мярка, която се препоръчва поради икономически причини, а не от ветеринарно-медицински, допълни той. Найденов е на мнение, че ЕК трябва не само да участва в този диалог, но и финансово да подпомогне засегнатите животновъди.

Той беше категоричен, че най-голямата опасност е липсата на ветеринари на място от вчера. Според него в целта си Агенцията по храните бързо да се справи със ситуацията, са довели до това гражданско неподчинение, до укриването на животни, което усилва риска още повече. Най-адекватно действаха министър-председателят и министърът на земеделието, каза още Найденов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България