Мирослав Ненков: Насилието над медици ще продължи, това е проблем на обществото

д-р Мирослав Ненков

Заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков сподели пред БНТ, че не очаква в скоро време да се разреши проблема с насилието над медиците. "Той може да се преодолее с възпитание и образование, което ще отнеме години."

„Дори идеята за отпадане на лимита за болниците да се осъществи, трябва да има някакъв ограничаващ критерий, защото не може без някакъв вид лимит“, заяви Ненков.

Той добави, че средствата за болниците са недостатъчни, но вероятно има случаи на недобросъвестно или некомпетентно изразходване на държавните пари за здравеопазване.

"Частните болници нямат този проблем със средствата, защото се отнасят като добри стопани към своите разходи и приходи. За съжаление, държавата не се представя като много добър стопанин", каза още той.

Ненков добави, че по данни на Здравната каса не се увеличава броят на хоспитализациите, но в същото време се увеличават разходите на болниците. Според него това се дължи на разкриването на нови отделения и откриването на нови болнични заведения. Ръководството на Здравната каса твърди, че на този етап в годината е рано да се постави въпросът за актуализиране на бюджета.

В бъдещето българско председателство на Съвета на ЕС здравните въпроси ще бъдат достъпът до медикаменти и затлъстяването на децата. Според зам.-министър Ненков проблем е ранното съзряване при децата, което е в следствие на съдържанието на храните у нас.

"Остатъчните хормони и антибиотици, с които животните се хранят, са в допустимите норми според специалистите, но това е въпрос на обсъждане."

По въпроса за реекспорта на лекарства зам.-министър Ненков заяви, че проблемът е в сивия сектор.

Той заяви, че очаква в скоро време да се оправят двата основни според него проблема във Фонда за лечение на деца - липсата на кадри и лошия правилник, който поставя затруднения при някои случаи на лечение на деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България