Мирослав Ненков: Няма да бъде лимитирано финансирането на инвитрото

д-р Мирослав Ненков

Финансирането на инвитро процедурите няма да бъде лимитирано, увери заместник-здравният министър Мирослав Ненков.

По думите му би било нечовешко, която и да е институция да принуждава жените яйчниците им да бъдат стимулирани по 5000 пъти. Броят желаещи да получат този вид помощ е безлимитен, а не броят опити, обясни Ненков. Той разясни, че няколко ембриони могат да бъдат замразени за години и да бъдат размразени и имплантирани обратно, без жената да минава през цялата процедура наново.

„Правителството решава да финансира с обществени средства още един пълен комплект с процедури, с които те стават общо четири. Освен това с обществени средства ще се плаща един замразен ембрион да бъде имплантиран отново“, каза още зам.-министърът на здравеопазването.

Всяка жена ще получи 8 шанса да има дете, посочи д-р Ненков. Чрез безлимитността на финансирането ще може повече двойки да се възползват от процедурата, а периодът на изчакване ще се намали на от два до три месеца, а не както досега - една година, уточни още той.

С всеки опит пада за асистирана репродукция шансът жената да забременее, обясни зам.-министърът. „Водещите специалисти са съгласни, че 4-тия опит дори и да дава някакъв шанс от 10%, все пак е още един шанс за два трансфера. Не може да има безброй опити, защото не е медицински и биологически издържано, не е и човешки“, заяви той. Всеки, който има нужда и се обърне към Центъра за асистирана репродукция, ще получи помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България