Мирослав Петров, кандидат за кмет на Плевен на ГЕРБ: Ще работя за по-високи доходи и развитие на инфраструктурата в града

Индустриална зона, инвестиции, сигурност, здравен туризъм и спортна зала ще са приоритетите на Плевен, категоричен е кандидатът на Борисов

- Защо влязохте в битката за Плевен?

- Битката за Плевен е битка на идеи и концепции. Аз и моят екип изготвихме концепция за развитие на Плевен. И то в перспектива, не само в рамките на един мандат. През последните две години бях областен управител на Плевен. Отблизо видях какви възможности има нашият град, видях как те се пропиляват.

Видях как през последните четири години Плевен падна под 100 хиляди жители, заехме и едно от последните места по средно равнище работна заплата според официалната статистика на НСИ. Ако някъде има демографска криза, при нас е демографска катастрофа. Длъжни сме да направим всичко възможно, за да дадем на младите възможност за високи доходи и сигурност за децата им. Това е начинът те да останат в Плевен. Възможности трябва да има и за вече напусналите града да се върнат обратно.

Вярвам, че единствено ние от партия ГЕРБ, с подкрепата на премиера Борисов, можем да се справим с трудната задача в Плевен. Поех личната отговорност да поискам доверието на моите съграждани.

- Какъв е основният проблем на Плевен?

- Ниските доходи са основният проблем на Плевен. Решението му е само едно -инфраструктура, благоприятна среда за инвестиции, индустриална зона, чрез които ще се създадат стотици, а защо не и хиляди високоплатени нови работни места. Плевенчани трябва да получават високи заплати и справедливи възнаграждения при достойни условия на труд. Аз и моят екип имаме амбиция средните доходи в Плевен да се вдигнат с минимум 500 лева. Целта за постигане на висок жизнен стандарт и растяща покупателна способност е заложена като ключов фундамент в концепцията ми за развитие.

- Как ще го направите?

- Добрите примери, нагледните аргументи за моите идеи, са Пловдив, Стара Загора, Елин Пелин, Божурище, където вече има развити индустриални зони. За да се случи всичко това, ще направя проект за пътна свързаност с индустриалната зона - това включва магистрала, околовръстно, летище и река Дунав. Тогава не инвеститорите ще избират Плевен, а Плевен ще избира инвеститорите. Много от нашите опоненти ни обвиняваха, че асфалтът не се яде, но пък след него се яде.

С него ще дойде и развитието на здравния туризъм, което е важен аспект в програмата ми за управление.

- Трябва ли местната власт да разчита на държавата?

- Местната власт не може да направи нищо без държавата. Кметът прави проектите и иска одобрение от изпълнителната власт. Ако имаш лош проект, няма как да ти го одобрят. Но ако липсва комуникация, няма как да го поправиш.

За разлика от досегашния кмет, аз имам отлична комуникация и прекрасен диалог с колегите ми в изпълнителната власт - правителството и всички министри. Мога да започна изпълнението на предизборната си програма буквално от самото начало на мандата.

В първия ми работен ден ще организирам среша с регионалния министър Аврамова, зам.-регионалния министър Нанков и председателя на УС на АПИ Терзийски относно свързаността на Плевен с магистралата. Връзката на Плевен с “Хемус” трябва да се изведе от града, защото в центъра ще се получат адски тапи и огромни задръствания. Тежкият трафик ще е проблем както за плевенчани, така и за бизнеса в индустриалната зона. Той ще продължи да бяга от Плевен, въпреки че има магистрала.

Като казахме “Хемус” - по тази тема кметът Спартански и местната администрация са длъжници на плевенчани. Те не са готови с проекти, разчети или стратегия как Плевен може и трябва да се възползва от близостта с магистралата. Липсата на визия и работата на “парче” е основната слабост, която всички в града виждат в досегашния модел на управление. Това категорично ще се промени, ако моите съграждани гласуват доверие на мен и моя екип от ГЕРБ.

- Оценката ви за мандата на кмета Спартански?

- Поздравявам го за свършеното в някои аспекти на градската среда - площад, саксии, лалета, въпреки че проектът не е негов, а е от времето на предишния кмет от ГЕРБ Стойков. Красотата радва окото, но не пълни джоба и хладилника.

При положение, че Плевен е изправен пред демографска катастрофа, ще работим за доходите. В противен случай градът ни ще се превърне в място за уикенд туризъм, когато завърналите се от София и чужбина наши съграждани ще се снимат за фейсбук с цветята по центъра. И после ще си тръгват.

Ако Спартански продължи с начина си на работа, Плевен няма да има проекти, градът ще бъде изолиран от държавата и бизнеса. За четири години той доказа, че Плевен беше в самота заради липсата на проекти и отсъствието на инициатива за реализиране на такива. Нов мандат на Спартански изолира окончателно града ни. Плевен ще е обречен.

- Казахте, че здравният туризъм ви е приоритет. Защо?

- Летището и развитието на инфраструктурата и индустриалната зона ще допринесат и за растежа на здравния туризъм. Без тях той няма как да се случи.

Плевен има потенциала да се развие като град на медицината. Имаме университет, където преподават лекари на световно ниво. Имаме места, където те работят. Има и инвестиции в здравна инфраструктура. Например, инвестицията в една от най-големите неврологични болници в страната - “Сърце и мозък”. Наскоро кметът Спартански припозна заслугата за нея, но истината е, че построяването на лечебното заведение бе лична инициатива на премиера Борисов, той направи първата копка. А болницата започна да функционира в мандата на последния кмет от ГЕРБ.

- Традиционен проблем за Плевен е битовата престъпност. Как ще се справите с него?

- Познанията ми в сферата на сигурността са моето предимство в сравнение с останалите кандидати. Битовата престъпност и осигуряването безопасността на гражданите е огромен проблем за Община Плевен. Решението е ясно - качествен център за видеонаблюдение, общинска полиция, максимално покриване с полиция и техника на периметъра (тук отново говорим за инфраструктура), обща работа с МВР. Няма да имам проблем с това, не само защото години наред работих в структурите на полицията, но и поради комуникацията, която и в момента имам с министерството. Припомням, че първата ми официална среща в кампанията бе с вътрешния министър Младен Маринов.

- Кметът Спартански се оправда с държавата за липсата на спортна зала?

- Кметът Спартански казва, че мястото не е добро. Той не даде идея за друго място, липсваше инициатива от негова страна. По този начин лишава плевенчани от многофункционална зала за спорт, концерти и културни събития.

Плевенските данъкоплатци похарчиха вече 2 милиона за проучване и проектиране на “Арена Плевен”. Теренът е обособен, подготвителните дейности са приключени. И оттам насетне местната власт е зарязала ангажиментите си, а днес прехвърля отговорността върху правителството.

Аз и екипът на ГЕРБ поемаме ангажимент, в партньорство с държавата, да построим спортната зала. Тя е лична моя кауза и приоритет на предстоящия мандат. Вече проведох разговори със спортния министър Красен Кралев. Имам пълното му съдействие и стопроцентова подкрепа. Предстои той да посети Плевен и на място да се запознае с непосредствените стъпки по изграждане на залата.

Друга важна задача е да върнем общинския басейн на плевенчани. Спортът е здраве и главен ангажимент в предизборната ми програма. Звучи, меко казано, нелепо фактът, че докато столичани се чудят как да си върнат къпалнята “Мария Луиза” ние продаваме нашия басейн.

- Посланието ви към плевенчани?

- Промяна, отговорност и работа. Знам как, имам силата и уменията в най-кратки срокове да върна Плевен там където му е мястото.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика