„Мисия България“ превзе и Китай

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Откриха Българистичен център в Пекин

Завърши и вторият етап от “Мисия България”, в рамките на която професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов посещават различни точки на света и представят българското културно-историческо наследство под егидата на българското правителство и във връзка с председателството ни на ЕС.

“Току-що приключи може би най-екзотичният лъч до столицата на Поднебесната империя, Китай. Известно е, че в момента България има големи амбиции да привлече огромния поток от китайски туристи у нас. Така че тази инициатива на външно министерство и на Министерството на културата идва точно навреме”, посочи проф. Овчаров часове, след като се завърна у нас.

По думите вероятно най-важно е мястото, където бе проведена презентацията на двамата професори. Това е един от най-авторитетните университети в Пекин – Пекинския университет за чужди езици и култури. А поводът е уникален – откриване на Център за българистични изследвания към него, като лекцията на Овчаров и Павлов бе кулминацията в тържеството. Тя премина с изключителен успех пред стотици китайски студенти и преподаватели. Присъства през цялото време и българският посланик г-н Порожанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България