Мисия – обединението на българската литература

Писателят Христо Славов – бизнесмен и собственик на Българския културен център в София, отбеляза две години от възникването на това ново арт средище чрез Коледно парти, на което бяха поканени творчески личности от различни, дори враждуващи писателски организации. Идеята му е благородна: да се сложи край на разделението, да се говори с езика на взаимното уважение и толерантност, защото не ние днес определяме качествата на един или друг автор. Това ще бъде дело на историята.

Присъстващите видяха как на чаша вино и очи в очи видни имена на писателската гилдия разговарят приятелски. Сред уважилите събитието бяха: Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Максим Минчев – директор на БТА, Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели; десни, леви и независими писатели – Кирил Кадийски, Марин Георгиев, проф. Симеон Янев, Петър Анадасаров, Весела Люцканова, Димитър Христов, Атанас Звездинов, Максим Максимов, Людмила Андровска, Георги Гълов, Бойко Беленски, Николай Милчев, Катя Зографова, Светослав Мичев, Левена Филчева, Васил Василев, художникът Калин Николов и др.

Различията могат да останат, но диалогът би трябвало да бъде в посока обединение на родната литература – в полза на духовния и естетически просперитет на нацията. Културата и нейният имидж сред младите не зависи само от усилията на държавата. Именно за издигане самочувствието на българския писател говори Христо Славов: „Тук, приятели, сте на едно уютно място, където можете да представяне книгите си, да водите дискусии, да участвате в мултижанрови събития – поезия, музика, изобразително изкуство”. Тон на вечерта даде Хайгашод Агасян с най-новата си песен по стихове на Ники Комедвенска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура