Мистериозна тръба източи язовир

Mистериозна тръба, която източва яз. Бебреш и захранва голям хотелски и голф комплекс в Правец, вероятно е сред причините за безводието в Ботевград и съседните села, твърдят местните хора. В отговор на техните опасения, шефът на ВиК дружеството Цветозар Гаврилов заяви, че търсят тази тръба, но не могат да я намерят и, ако тя съществува, не е собственост на ВиК, а на "Напоителни системи". Местните хора обаче твърдят, че знаят точно къде се намира въпросната тръба.

Община Ботевград е пред водна криза поради пресушаването на яз. Бебреш. Кой е виновен, се питат няколко хиляди души, които вече са на режим. Най-потърпевши са в село Трудовец. В някои от къщите там вода няма от 10 дни.

Кризата усетили почти всички живеещи по високите етажи на жилищните блокове в Ботевград.

Без вода са във вилните зони на няколко села, където постоянно живеят хора, както и цял Трудовец, с 3500 жители.

От "Напоителни системи", които са собственик на язовир Бебреш, си обясняват изпразването му със сушата.

Консумацията и малкият приток на вода в язовира е довело до рязко падане на водата, обяснява Гачо Гачев, управител на "Напоителни системи" – Ботевград.

Сред основните причини за пресушаването на язовира е безхаберието на всички нива по отношение на поддържането на ВиК инфрактруктурата на територията на общината, заяви кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

„Новото обстоятелство, което се появи, това е наличието на един ВЕЦ, който работи на пълни обороти от една година и черпейки огромни количества от този язовир, допринася за неговото по-бързо изпразване. Друг е въпросът кой е разчел водните обеми и дал разрешение за ползване на вода на този ВЕЦ. Въпросът е дали този ВЕЦ работи и след официалното издаване на забрана за водоползване с оглед на намалелия обем на водата в яз. Бебреш. Oтговорът трябва да дадат от Напоителни системи. Със сигурност това е една от причините, коментира кметът на Ботевград.

Основната причина може би причина, която доведе до това състояние, е безхаберието на всички нива през годините по отношение на поддържането на ВиК инфрактруктурата на територията на общината, смята Гавалюгов.

Той каза, че последните дни е видял аварии в мрежите на Напоителни системи и изтичаща вода, която би стигнала за задоволяване на нуждите на голямо село като село Трудовец. Авариите са били прикрити като са затиснати с камъни, за да не се вижда водният стълб, който по думите му ще е няколко десетки метра, ако не е затисната аварията с камъни, а водата изтичаше из полето.

В момента във водоема има едва милион и половина кубични метра вода, но само част от нея може да се използва, останалата е заблатена. Бебреш се ползва и за производствени нужди.

Голяма част от язовирната вода години наред не стига до потребителите и заради многото течове по остарялата мрежа.

В центъра на Трудовец днес се събраха много хора. На селото се осигурява вода с водоноска, която обаче също се оказва мръсна. Хората искат институциите да намерят виновника, да се сезира прокуратурата, както и следствието.

Общината се опитва да получи захранване от местните водоизточници, които обаче са били занемарени. Сега местната власт търси помощ от държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България